Linkovi

Indija: Spaseni svi radnici iz tunela u kojem su bili zarobljeni više od dve nedelje


Kola hitne pomoći prevoze radnike izvučene iz tunela na severu Indije (foto: Rojters/Francis Mascarenhas)
Kola hitne pomoći prevoze radnike izvučene iz tunela na severu Indije (foto: Rojters/Francis Mascarenhas)

Indijski spasioci su u utorak uspešno izvukli 41 radnika zarobljenog u tunelu u Himalajima, na severu Indije, gde su proveli 17 dana.

Izvlačenje radnika, uglavnom migranata iz siromašnih krajeva Indije koji rade za minimalac, trajalo je više od šest sati tokom kojih su spasioci krčili put kroz stenu.

Radnici su izbavljeni preko metalne cevi široke 90 centimetara, i ceo proces je trajao oko jednog sata.

Prvog izvučenog radnika pozdravili su zvaničnici države Utarakand, a na licu mesta bila su i ambulantna vozila koja su radnike transportovala u bolnicu na oko 30 kilometara odatle.

U ponedeljak je javljeno da su spasilački timovi počeli da kopaju rukama u pokušaju da izvuku radnike.

„Ne preostaje nam drugi način sem manuelnog, a ovo je i sigurna opcija kako možemo doći do radnika. Naši ljudi takođe vode računa o merama bezbednosti onih koji će ući unutra da kopaju ručno. Bezbednost je naš prioritet“, rekao je u ponedeljak bivši general-potpukovnik Arpal Sing.

Tunel, koji se gradi kao deo velikog projekta autoputa u severnoj državi Utarakand, urušio se 12. novembra, a razlog još nije zvanično saopšten.

Osvetljavanje ulaza u tunel
Osvetljavanje ulaza u tunel

Kontakt sa 41 radnikom traje od kako su zarobljeni, prvo putem radija, a zatim i kamerom koja je prošlog utorka ubačena kroz cev od 15 centimetara kojom se zarobljenim muškarcima šalju topli obroci i lekovi. Kiseonik se dovodio kroz posebnu cev.

Lekari i psiholozi su u pripravnosti da paze na njihovo fizičko i mentalno stanje. Mobilni telefoni su radnicima poslati kako bi mogli da razgovaraju sa svojim porodicama, kao i društvene igre da im lakše prođe vreme.

„Imaju struju i prolaz od dva kilometra kojim mogu da hodaju. To dosta znači za njihovo stanje. Terapeuti su stalno u kontaktu sa njima. Mi im dajemo sve što im treba“, rekao je Sajed Ata Husein, član Nacionalne uprave za upravljanje katastrofama.

Skrinšot snimka jednog od radnika u tunelu, objavljen 21. novembra 2023.
Skrinšot snimka jednog od radnika u tunelu, objavljen 21. novembra 2023.

Vlasti nisu saopštile šta je izazvalo delimično urušavanje tunela u izgradnji, koji je deo ambicioznog, ali kontroverznog projekta autoputa vrednog 1,5 milijardi dolara za poboljšanje pristupa važnim hinduističkim mestima hodočašća u Utarakhandu. Izveštaji kažu da se to dogodilo zbog klizišta.

Nekoliko stručnjaka se usprotivilo projektu autoputa „Čar Dam“ uz napomenu kako bi sečenje obronaka i drveća poremetilo geologiju Himalaja, najmlađeg planinskog lanca na svetu, kao i je rizik za sve koji žive u blizini.

„Ovo je region koji je sve više podložan katastrofama kao što su klizišta. Dakle, šta god da gradimo, moramo uzeti u obzir krhkost Himalaja“, rekao je za Glas Amerike Andžal Prakaš, direktor istraživanja Instituta za javnu politiku Barti pri Indijskoj poslovnoj školi. „

"Potrebna je infrastruktura, ali kako da planiramo, to je zagonetka. Moramo da obezbedimo da izgradnja ne bude ekološki štetna i da ispunjava međunarodne standarde za bezbednost na putevima. Čini mi se da su neka od ovih pitanja kompromitovana u ovom slučaju", dodao je on.

XS
SM
MD
LG