Linkovi

Inflacija u SAD usporava, skok cena postepeno popušta


ARHIVA - Kafić u Tampi na Floridi (Foto: AP/Chris O'Meara)
ARHIVA - Kafić u Tampi na Floridi (Foto: AP/Chris O'Meara)

Inflacija u Sjedinjenim Državama usporila je prošlog meseca, ali je ostala povišena, što je najnoviji znak da se skok cena izazvan pandemijom samo postepeno dovodi pod kontrolu.

Izveštaj američkog Sekretarijata za rad pokazao je da je indeks potrošačkih cena porastao za 0,3 odsto od decembra do januara, u odnosu na povećanje od 0,2 odsto u prethodnom mesecu.

U poređenju sa 2023. cene su porasle za 3,1 odsto.

To je manje od 3,4 odsto u decembru i daleko ispod maksimuma inflacije od 9,1 odsto sredinom 2022. Ali poslednje očitavanje je i dalje daleko iznad ciljanog nivoa Federalnih rezervi (FED) od dva odsto u trenutku kada je frustracija javnosti inflacijom postala ključno pitanje u kandidaturi predsednika Džoa Bajdena za reizbor.

Isključujući nestabilne troškove hrane i energije, takozvane osnovne cene su porasle za 0,4 odsto u januaru, u odnosu na 0,3 odsto u decembru 2023. Na godišnjem nivou, bazne cene su u januaru porasle za 3,9 odsto, isto kao i u decembru. Bazna inflacija se posebno pažljivo prati, jer obično omogućava bolje očitavanje kuda inflacija verovatno ide.

Izveštaj objavljen u utorak pokazao je da su pokretači inflacije umesto robe (polovnih automobila, benzina i namirnica), čije cene sada padaju ili rastu mnogo sporije, sada postale usluge, uključujući hotele, obroke u restoranima i medicinsku negu. Ta promena bi mogla da izazove zabrinutost za predstavnike FED-a, jer inflaciji usluga obično treba duže da uspori.

Na konferenciji za novinare, predsednik FED-a Džerom Pauel istakao je uporno visoke cene usluga kao razlog za zabrinutost i ukazao na to da bi kreatori politike Centralne banke želeli da je dodatno smanje pre nego što počnu da smanjuju svoju ključnu kamatnu stopu..

„I dalje postoji neka inflacija u sistemu za koju će biti potrebno neko vreme da se stabilizuje“, rekao je Omer Šarif, osnivač istraživačke firme Inflation Insights. „Ovo opravdava zašto Fed želi da sačeka i vidi kako će se stvari odvijati”.

Neočekivano, podaci o inflaciji od utorka doveli su do pada cena akcija i obveznica, a finansijska tržišta sada predviđaju da će FED prvo smanjiti stope u junu, a ne u maju ili martu, kao što su mnogi trgovci ranije očekivali.

S&P 500 je pao za skoro 1,2 odsto u ranom popodnevnom trgovanju, a prinos na desetogodišnje trezorske zapise je skočio za jednu desetinu, na 4,28 odsto.

Zvaničnici Bajdenove administracije odgovorili su na novoobjavljeni izveštaj navodeći da je prosečna plata po satu, prilagođena inflaciji, porasla u januaru i veća je za 1,4 odsto nego godinu dana ranije. Ali prosečna radna nedelja je manja, jer su neka preduzeća smanjila radno vreme svojih zaposlenih, ostavljajući nedeljne plate prilagođene inflaciji nešto niže nego godinu dana ranije.

„Razumemo da je pred nama još posla, ali naša ekonomija je na mnogo drugačijem mestu nego pre godinu dana“, rekla je Karin Žan Pjer, portparolka Bele kuće.

„Kada vidite da cene jaja, mleka i takvih proizvoda u prodavnici padaju, niže su nego pre godinu dana, to je važno”.

Neki ekonomisti su upozorili da se ne pridaje prevelika težina januarskim podacima o inflaciji, napominjući da mnoge kompanije nameću godišnja povećanja cena u prvom mesecu godine, dajući privremeni podsticaj januarskim brojkama. Vlada nastoji da sezonski prilagodi podatke kako bi uzela u obzir takve trendove, ali to ne čini uvek savršeno.

Niz podataka koji se odnose na budućnost, u stvari, sugeriše da će inflacija nastaviti da se “hladi”. Tempo rasta zarada je usporen, što smanjuje pritisak na kompanije da podignu cene kako bi nadoknadile veće troškove rada. A potrošači i vlasnici preduzeća zajedno očekuju nižu inflaciju u narednim mesecima i godinama, pokazuju ankete, što je trend koji sam po sebi može da zadrži povećanje cena.

Od decembra do januara, prosečne cene energenata na nivou cele države pale su za 3,3 odsto, saopštila je vlada. Ipak, do sredine februara prosečna cena povećana je za više od 15 centi na 3,23 dolara po galonu.

Cene namirnica su povećane su za 0,4 odsto od decembra do januara, što je najveći takav rast u godini, iako su u poređenju sa 12 meseci ranije, porasle svega 1,2 odsto.

Ali, troškovi usluga - uključujući osiguranje automobila, iznajmljivanje stanova i ulaznice za koncerte - i dalje rastu brže nego pre pandemije i održavaju ukupnu inflaciju stalno visokom. Troškovi osiguranja automobila porasli su u proseku za više od 20 odsto, u odnosu na pre godinu dana.

Omair Šarif, iz istraživačke firme Inflation Insights, ukazuje da se ta povećanja verovatno delimično odražavaju na oštar porast plata u poslednjih nekoliko godina za medicinske sestre i druge tražene medicinske radnike, kao što su anesteziolozi i radiolozi.

Fed je povećao svoju ključnu stopu 11 puta, od marta 2022. do jula prošle godine, u usaglašenom naporu da pobedi visoku inflaciju. Rezultat su bile mnogo više stope zaduživanja za preduzeća i potrošače, uključujući hipoteke i auto kredite. Smanjenje kamatnih stopa, kad god se dogodi, moglo bi dovesti do nižih troškova zaduživanja za mnoge kategorije kredita.

To bi moglo da podstakne ekonomski rast. Ali, snažna ekonomija takođe može da predstavlja izazov za FED, jer brži rast može da ubrza plate i potrošnju. Ako preduzeća nisu u stanju da prate veću potražnju kupaca, obično odgovaraju podizanjem cena, što bi pogoršalo inflaciju.

XS
SM
MD
LG