Linkovi

Uljarević: Vrijeme ne radi u korist onih koji pregovaraju o manjinskoj vladi


Daliborka Uljarević (Foto: RSE/Savo Prelević)
Daliborka Uljarević (Foto: RSE/Savo Prelević)

Izvršna direktorica podgoričkog Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, ocijenila je u srijedu da “vrijeme ne radi u korist onih koji pregovaraju o manjinskoj vladi”, kao i da ta vlada neće trajati duže od godinu dana.

“Ono što definitivno sada vidimo je da vrijeme ne radi u korist onih koji pregovaraju o manjinskoj vladi”, rekla je Uljarević u izjavi za Glas Amerike.

"Najveću odgovornost da ne dodje do destabilizacije i da se ovaj proces što lakše okonča nosi onaj ko je pokrenuo inicijativu za smjenu dosadašnje i formiranje manjinske vlade", rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, Građanski pokret URA “mora da uradi sve što je u njenoj moći da pregovore što brže okonča i da se uđe u formiranje nove vlade”.

Uljarević je rekla da odugovlačenje sa pregovorima o novoj vladi “gura aktere, koji se sa tim ne slažu, da izražavaju javnije svoj protest”, navodeći da tu prije svega misli na DF, “koji se držao po strani”.

Ona je ocijenila da “DF sada ima pritisak da “javnije” izrazi svoj protest, kako zbog onog što je djelovanje Demokrata, tako i zbog svog biračkog tijela”.

"Mislim da ta vlada neće trajati dugo i da je oročena od trenutka kada je kao ideja plasirana, u najdužoj varijanti do sljedećih predsjedničkih izbora, kada bi se mogli objediniti predsjednički i parlamentarni izbori ili pak možda i ranije, do kraja godine”, rekla je Uljarević.

Izvršna direktorica CGO vjeruje da se “priča o manjinskoj vladi nije promijenila, već da će samo biti dopunjena nekim drugim akterima”.

“Moj je utisak da smo sada ušli u kompleksnu fazu koja je u crnogorskim uslovima vrlo kompleksna, a to je kadriranje, jer je tu uvijek mnogo manje mjesta nego pretendenata i vidjecemo šta će biti ishod, vrlo brzo to mora da se rješava”, smatra Uljarević.

Eventualno povećanje broja ministarstava smatra “lošim”, jer bi to, kako je ocijenila, “pokazalo da je ključni način djelovanja buduće vlade zasnovan na partijskom, a ne na javnom interesu”.

“Mislim da ta vlada neće trajati dugo i da je oročena od trenutka kada je kao ideja plasirana, u najdužoj varijanti do sljedećih predsjedničkih izbora, kada bi se mogli objediniti predsjednički I parlamentarni izbori ili pak možda i ranije, do kraja godine”, rekla je.

Komentarišući ishod postizbornih pregovora na Cetinju, kojim je SDP prekinula savezništvo sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i okončala njenu dugogodišnju vladavinu u tom gradu, ona je navela da je “kombinatorika nakon cetinjskih izbora drugačija u odnosu na prijašnje stanje… jer se ocekivalo da dodje do objedjinjavanja onih političkih snaga koje su u opoziciji na državnom nivou”.

“Ipak, ja tome ne bih pridavala toliko značjaj koji ima u crnogorskoj javnosti. iz prostog razloga što nije prvi, a neće biti ni posljednji put da na lokalnom nivou imamo drugačije oblike saradnje od onih koje imamo na nacionalnom nivou, jer tu ne presudjuju uvijek odnosi prema pitanjima šireg karaktera nego prema lokalnim pitanjima i problemima…”, rekla je ona.

Uljarević vjeruje da ishod postizbornih pregovora na Cetinju “ne mora da utiče na dogovor na nacionalnom nivou, bilo da se odnosi na formiranje nove vlade ili međusobnim odnosima DPS-a I SDP-a”.

Prema njenoj ocjeni, zadatak nove Vlade treba da bude da se smire postojeće tenzije a postojeća “opasna polarizacija svede na mjeru koja se može konzumirati”.

“To ne može preko noći da nestane, da se deblokiira pravosudni sustem kroz većinu u Skupštini Crne Gore, a da se Vlada i institucije učine servisom za građana što danas u mnogo čemu nisu”, rekla je i dodala da je Vlada Zdravka Krivokapića “uspjela da taj dio zatvori na način da on ne služi u cjelosti građanima, prevashodno jer je tu ušlo premnogo ljudi koji ne znaju što je državna administracija i koliko ona, sama po sebi, u svom generalnom djelovanju, bude usporena”.

XS
SM
MD
LG