Linkovi

Izraelski udar na sirijske ciljeve nakon "zalutale" vatre


Pogled na grad Bat na granici Golanske visoravni, Sirija, 24. jun 2017.
Pogled na grad Bat na granici Golanske visoravni, Sirija, 24. jun 2017.

Izraelska vojska saopštila je u nedelju da je napala više ciljeva koji pripadaju sirijskom režimu nakon što su projektili iz te susedne zemlje pali na teritoriju Izraela već drugi dan zaredom, kaže se u saopštenju.

Vojska je "ciljala dve artiljerijske pozicije i kamion sa municijom koji pripadaju sirijskom režimu", nakon što su "zalutali projektili" iz Sirije pogodili Golansku visoravan koju kontroliše Izrael, drugi dan za redom, kaže se u soapštenju.

Nema izveštaja o žrtvama, ali izraelska vojska upozorila je civile da izbegavaju okupljanje na otvorenom prostoru u blizini granice.

Nekoliko sati ranije, premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, govorio je o napadima u nedelju tokom sastanka svog kabineta.

"Nećemo tolerisati nikakvo 'prelivanje' niti 'kapanje' - ni minobacačkih granata, ni raketa, sa bilo kog fronta. Odgovorićemo energično na bilo koji napad na našu teritoriju ili naše građane", rekao je.

Izrael nije igrao aktivnu ulogu u ratu u Siriji, ali je odgovarao u prošlosti kada se vatra prelivala preko sirijske granice.

U aprilu, Izraelci su oborili ono što su nazvali "ciljem" iznag Golanske visoravni.

Izrael je anektirao golansku oblast nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, ali taj potez međunarodna zajednica nikada nije legalizovala.

XS
SM
MD
LG