Linkovi

Istraživanje: Rekordno niska podrška koaliciji Angele Merkel


Demonstrant drži poster sa prerađenom fotografijom Angele Merkel ispod koje piše "Angela mora da ode", u Kemicu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.
Demonstrant drži poster sa prerađenom fotografijom Angele Merkel ispod koje piše "Angela mora da ode", u Kemicu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.

Kombinovana podrška koaliciji nemačke kancelarke Angele Merkel i njenih partnera, Socijaldemokrata (SPD) na levom centru, dostigla je najniži nivo kada je reč o bilo kojoj vladi "velike koalicije" koja je ranije postojala, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedelju.

Dve nemačke najveće partije imale su komplikovano leto i oslabljene su unutrašnjim sukobima zbog imigracije, koji se rasplamsavaju nakon nasilnih desničarskih demonstracija u istočnonemačkom gradu Kemicu, koje su usledile nakon što je jedan Nemac izboden, a dvojica migranta zbog toga uhapšena.

Istraživanje kuće Emnid urađeno za nedeljnik Bild am zontag pokazalo je da je podrška Merkelinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) i njenim bavarskim saveznicima, Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), palo za jedan procentni poen, na 29 odsto.

Na izborima prošlog septembra, blok CDU/CSU osvojio je bio 32,9 odsto glasova.

Istraživanje je pokazalo i pad podrške SPD-u za dva procentna poena, ih sada podržava 17 odsto ispitanih. Na prošlogodišnjim izborima, nemačke socijaldemokrate imale su 20,5 odsto glasova.

Kombinovani rezultat od 46 odsto podrške najniži je za bilo koju dosadašnju koaliciju CDU/CSU/SPD. Podsetimo, taj savez stranaka takođe je bio na vlasti od 2005. do 2009. godine i od 2013. do 2017.

Istraživanje je sprovedeno među 2.472 glasača u periodu od 30. avgusta do 5. septembra.

Podrška za antiimigrantsku Alternativu za nemačku (AfD) nepromenjena je u odnosu na prethodne nedelje i izosi 15 odsto, pokazalo je istraživanje. Ekstremno levu Linke podržava 10 odsto ispitanih.

Zeleni su neprimenjeni na 14 odsto podrške, a probiznis Slobodne demokrate (FDP) ostaju na devet odsto.

Podrška drugim partijama zbirno je porasla sa dva na šest odsto.

XS
SM
MD
LG