Linkovi

Opozicija traži zabranu neofašističkih stranaka posle mitinga u Rimu


Obelisk sa imenom fašističkog lidera Benita Musolonija i dalje stoji u Rimu, sto godina nakon što je došao na vlast. (Foto: Rojters/Guglielmo Mangiapane)
Obelisk sa imenom fašističkog lidera Benita Musolonija i dalje stoji u Rimu, sto godina nakon što je došao na vlast. (Foto: Rojters/Guglielmo Mangiapane)

Italijanske opozicione partije pozvale su na zabranu ekstremno desničarskih stranaka, nakon što se pojavio video snimak na kojem se vide stotine muškaraca kako dižu ruku u nacističkom pozdravu, na mitingu u Rimu.

Skup je održan u nedelju ispred bivšeg sedišta grupe MSI - neofašističke stranke koja se vremenom preobrazila u konzervativnu stranku "Braća Italije", čiji je jedan od osnivača Đorđa Meloni, sadašnja premijerka Italije. Okupljeni su obeležili 46. godišnjicu ubistva trojice neofašista u Rimu.

Osumnjičeni ekstremisti iz redova ekstremne levice upucali su dvojicu neofašista dok je trećeg ubila policija kada su izbili neredi ubrzo posle pucnjave. Niko nije osuđen za njihovo ubistvo.

Na video snimku, vide se redovi muškaraca koji podižu ruku u nacističkom pozdravu i viču "prisutan" tri puta dok je jedan od pripadnika skandirao "Za sve pale drugove!" - što je tipičan poklič na okupljanjima neofašista.

"Ovo je neprihvatljiva sramota za evropsku demokratiju", izjavio je Karlo Kalenda, lider stranke centra "Akcija".

Komemoracije za ubijene neofašiste održavaju se svake godine, ali opozicione stranke da kažu da su ovakve manifestacije profašističkih osećanja nezakonite, i zahtevaju istragu.

"Ovo izgleda kao 1924", izjavila je Eli Šlajn, misleći na na godinu kada je fašistički lider Benito Musolini osvojio ubedljivu pobedu na izborima pre nego što je ukinuo višestranačje u Italiji.

"To što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke grupe moraju da budu zabranjene, kao što Ustav nalaže."

Posleratni ustav Italije zabranjuje reorganizaciju Musolinijeve Fašističke partije, ali su grupe ekstremne desnice zaobišle problem tako što svojim organizacijama daju nova imena.

Partija Braća Italije nije komentarisala neofašistički miting, dok je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji predvodi umereniju stranku Forca Italija, izjavio da se bilo kakvo veličanje diktature mora osuditi.

"Postoji zakon koji kaže da ne možete da pravdate fašizam u našoj zemlji", izjavio je.

Meloni je u mladosti hvalila Musolinija, ali je od tada promenila stav, a 2021. je izjavila da u njenoj stranci "nema mesta nostalgiji prema fašizmu, rasizmu ili antisemitizmu".

XS
SM
MD
LG