Linkovi

Sa kim bi nemačke socijaldemokrate mogle u postizbornu koaliciju?


Lider socijaldemokrata Olaf Šolc posle proglašenja izbornih rezultata
Lider socijaldemokrata Olaf Šolc posle proglašenja izbornih rezultata

Socijaldemokratska partija (SDP) dobila je najviše glasova na izborima za nemački Bundestag u nedelju, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, pa od pondeljka kreće u pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Socijaldemokrate su dobile izbore prvi put od 2005. i 16-godišnje vladavine Angele Merkel.

Partija levog centra SDP je dobila 25,7 odsto glasova, a konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njen partner Hrišćansko-socijalna unija (CSU) dobile su oko 24,1 odsto. Zeleni su osvojili 14,8 odsto glasova, a liberalne Slobodne demokrate (FDP) 11,5 odsto.

Kandidat socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc u prvom obraćanju nakon objave izbornih rezultata obećao je da će nastaviti sa jačanjem EU i transatlantskog partnerstva, kao i da se nada da će uspeti da postigne koalicioni dogovor do Božića. I lider CDU Armin Lašet je rekao da će pokušati da formira vladu, bez obzira na to što je njegova koalicija iza SDP i što su konzervativci pod njegovim vođstvom postigli do sada najgori rezutlat.

Merkelova će ostati na dužnosti dok traju koalcioni pregovori.

Lider CDU Armin Lašet posle proglašenja izbornih rezultata
Lider CDU Armin Lašet posle proglašenja izbornih rezultata

Da bi obezbedila većinu u parlamentu, SDP će prvo razgovarati sa Zelenima i Slobodnim demokratama (FDP), iako bi te dve partije mogle da uđu u koaliciju i sa konzervativcima.

Jedno je sigurno; u vladi neće biti ekstremno desničarske Alternative za Nemačku (AFD) koja je dobila 10,3 odsto glasova što je pad u odnosu na prošle izbore kada su dobili 12,6 odsto.

Koje su opcije za koalicije?

Prva je koalicija socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP), takozvana "semafor koalicija" zbog boja partija - crvene, zelene i žute.

SDP i Zeleni su bili zajedno na vlasti za vreme Gerharda Šredera, i saglasni su oko zaštite životne sredine, povećanja poreza i socijalnih davanja, iako se Zeleni više neprijateljski odnose prema Rusiji.

Lider FDP Kristijan Linder rekao je da je otvoren za pregovore, a da je za sada legalizacija marihuane jedino oko čega bi se tri partije lako dogovorile.

"Koalicija Jamajka" - savez konzervativnih CDU/CSU, Zelenih i Slobodnih demorkata je druga opcija, po bojama partija koje zajedno prave zastavu Jamajke - crne, žute, zelene.

Takva hrišćansko-liberlna koalicija je vodila Nemačku većinu vremena posle rata, a partije su bliske po pitanjima ekonomije.

Ipak, lider Slobodnih demokrata se 2017. povukao iz koaliconih pregovora, što nagoveštava da ni ovi neće biti jednostavni.

"Velika koalicija" CDU i SDP ili CDU, SDP i Zelenih. Socijalndemokrate su isključile savez sa konzervativcima kao opciju, iako su bili partner Merkelove 12 od 16 godina koliko je bila na vlasti. SDP su isto odbile savez sa konzervativcima i 2017, ali su završili zajedno kada su sve druge opcije propale.

XS
SM
MD
LG