Linkovi

Izborna sezona u Zapadnoj Virdžiniji, uporištu republikanaca


Kandidat za senatora Zapadne Virdžinije, guverner Džim Džastis. Čarlston, 14. maj, 2024. (Foto: AP/Chris Jackson)
Kandidat za senatora Zapadne Virdžinije, guverner Džim Džastis. Čarlston, 14. maj, 2024. (Foto: AP/Chris Jackson)

U blizini američkog glavnog grada Vašingtona, ruralna savezna država Zapadna Virdžinija pouzdano je glasala za demokrate veći deo 20. veka. Ali sada je republikansko uporište, koje je donelo pobedu bivšem predsedniku Donaldu Trampu 2016. i 2020. Glas Amerike je posetio Berkli Springs u Zapadnoj Virdžiniji kako bi proverio kako protiče izborna sezona.

Kasno leto u turističkom gradu u Zapadnoj Virdžiniji.

Porodice su se zabavljale pre povratka u školu i hladnijih temperatura - i razmišljale o dramatičnoj promeni na predsedničkim izborima - od Džoa Bajdena do Kamale Haris.

Džon Linč, glasač, smatra da će "to privući mnogo ženskih glasova, manjinskih glasova, za nju, ali tu nema suštine. Nema na osnovu čega da se takmiči, nema dostignuća."

Zapadna Virdžinija je konstantno glasala za bivšeg predsednika Trampa i donela mu neke od najubedljivijih pobeda. Ali, glasači ovde su zabrinuti zbog izbora 2024.

Ruralna Zapadna Virdžinija obezbediće mesto u Senatu republikancima na izborima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Šanel Dekroa, glasačica iz te savezne države kaže:

“To me čini nervoznom, jer, da budem iskrena, ja sam pristalica Trampa, ali mislim da će svi koji su bili neodlučni sada glasati za Kamalu."

Ta ruralna država ima značajnu ulogu u nacionalnoj politici zahvaljujući svom jedinom izabranom demokratskom zvaničniku, senatoru Džou Menčinu, koji je ranije ove godine napustio Demokratsku partiju i registrovao se kao politicki nezavisan. On je odigrao ključnu ulogu u donošenju glavnih zakona za Bajdenovu administraciju.

Ali sa Menčinovim odlaskom u penziju ove godine, republikanci su skoro sigurni da će osvojiti mesto u Senatu, sa kandidaturom popularnog guvernera Džima Džastisa.

Marti Girhart, lider večine u Kongresu Zapadne Virdžinije objasnio je da je ta država rudarska.

“Mi smo država rudara uglja. Ugalj je sada pod napadom, ali guverner Džastis je vlasnik više rudnika, tako da očekujemo zaštitu te industrije.”

Brojni birači krive Demokratsku partiju za opadanje glavne industrije Zapadne Virdžinije - rudarstva. Međutim, demokrate Zapadne Virdžinije su na nedavnoj nacionalnoj konvenciji stranke u Čikagu pokušale da promene tu percepciju.

Troj Miler, delegat iz Zapadne Virdžinije smatra da je to zbog automatizacije.

“Zbog toga što gazde rudnika uglja automatizacijom ukidaju radna mesta i prelaze na površinsko rudarenje, sa podzemnog rudarenja. Njima je veoma zgodno da za to okrive ekološke propise", kaže Miler.

Šta su ankete javnog mnjenja?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Demokratski rival guvernera Džastisa, Glen Eliot, kaže da republikanska kontrola nije dobra za ekonomiju i rast države.

“Moramo da ohrabrimo razvoj malih preduzeća kako do sada nije rađeno. I moramo da zadržimo naše mlade ljude. Naša državna skupština stalno donosi restriktivne zakone kao što je zabrana abortusa, kao što su anti-LGBTQ zakoni koji u osnovi šalju mladim ljudima poruku da ih ne želimo u Zapadnoj Virdžiniji", istakao je Eliot.

Ali u toj državi, snažnom uporištu Trampa, većina birača za ekonomske probleme okrivljuje Džoa Bajdena i Kamalu Haris.

“Zašto bi želeo da platiš dolar više za benzin? Zašto bi plaćao 25 odsto više za namirnice? Zašto bi želeo dvostruku kamatnu stopu za vreme Bajdenove administracije? I ona, Haris, mora da preuzme odgovornost za to", rekao je Džon Linč.

U istraživanju javnog mnjenja koje je krajem avgusta sprovela jedna medijska organizacija Zapadne Virdžinije, Tramp vodi u odnosu na Haris za 27 poena.

XS
SM
MD
LG