Linkovi

Bitka u Kan Junisu ugrožava jedinu veliku bolnicu u Gazi koja i dalje radi


Šteta od izraelskog bombardovanja u bolnici Naser u Kan Junisu, decembar 2023. (STRINGER / AFP)
Šteta od izraelskog bombardovanja u bolnici Naser u Kan Junisu, decembar 2023. (STRINGER / AFP)

Izraelske snage napredovale su ka jugu Pojasa Gaze i gradu Kan Junisu, odakle beže hiljade ljudi koji su se tamo sklonili sa severa. Najžešća bitka do sada u tom gradu ugrožava i bolnicu - najveću u Gazi koja trenutno radi.

Izraelska vojska je saopštila da je u Kan Junisu eliminisala desetine terorista uz pomoć tenkova i vazdušnih napada, kao i da je u poslednjih 24 sata samo u Kan Junisu ubijeno 40 boraca. Te brojke je nemoguće nezavisno potvrditi.

Lekari bez granica, čije se osoblje nalazi u bolnici Naser, kažu da pacijenti i raseljeni koji su sklonište potražili u bolnici, sada panično iz nje beže.

U Rafi, gradu koji se nalazi još južnije na granici sa Egiptom, u napadima preko noći ubijeno je 16-oro ljudi.

Više od tri meseca od početka rata, poginulo je više od 24.000 Palestinaca i veliki deo Pojasa Gaze je sravnjen sa zemljom. U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra poginulo je 1.200 ljudi, a 240 su oteti kao taoci.

Skoro cela populacija Gaze sada se nalazi u područjima Rafe i Deir al Balaha na jugu. Izrael za sada nije rekao da li planira napad na ove gradove, ali kaže da neće prestati sa napadima dok ne uništi Hamas.

Borbe oko ključne bolnice

Stanovnici Kan Junisa rekli su da su se borbe približile bolnici Naser, jedinoj velikoj koja i dalje radi u Gazi, a u kojoj se nalaze i ranjeni i izbegli iz drugih delova enklave.

"Ono što se dešava u Kan Junisu je potpuno bezumlje, grad se bombarduje sa svih strana, sa kopna i iz vazduha", rekao je Abu el Abed, koji je sa porodicom ranije pobegao iz grada Gaze.

Izraelski zvaničici optužili su Hamas da se nalazi u bolnici Naser, što osoblje negira. Izrael je iznosio slične optužbe ranije tokom rata za bolnicu Al Šifa.

Dve trećine bolnica u Gazi, uključujući i sve na severu enklave, su prestasle da rade. Ostale rade samo povremeno. Ako se zatvori i bolnica Naser, ranjeni će imati veoma ograničenu negu.

"Prema rečima Lekara bez granica u bolnici Naser, prošle noći su izraelske snage žestoko bombardovale to područje - bez naredbe za evakuaciju, zbog čega su hiljade raseljenih civila i pacijenata bežale u panici", pišu Lekari bez granica na Eksu.

Leo Kans, šef misije te organizacije za Palestinu, rekao je da su borbe veoma blizu bolnice:

"Čujemo da okolo pada mnogo bombi, mnogo se puca. Ranjeni koje zbrinjavamo, mnogi su izgubili ruke ili noge, to su kompleksne povrede koje zahtevaju brojne operacije. A mi sada nemamo kapaciteta da se time bavimo, to mora da prestane".

Izraelci su obeležili prvi rođendan najmlađeg taoca, bebe Kfira Bibasa, koji nije bio među oslobođenim taocima u novembru. Hamas kaže da više ne drži decu kao taoce, i da su Kfir, njegov 4-godišnji brat i njihova majka ubijeni u izraelskom napadu.

XS
SM
MD
LG