Linkovi

Izrael i Hezbolah zaoštravaju retoriku, SAD pokušavaju da spriječe širi rat


Požar posle izraelskog vazdušnog napada blizu južnog Libana ( (Photo by Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP)
Požar posle izraelskog vazdušnog napada blizu južnog Libana ( (Photo by Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP)

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac u utorak je upozorio da će uskoro slijedi odluka o ratu protiv Hezbolaha, dok Sjedinjene Države to pokušavaju da spriječe.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u utorak da su odobreni operativni planovi za ofanzivu u Libanu u "okviru procjene situacije" i "donijete odluke o daljem povećanju pripravnosti snaga na terenu".

Američki izaslanik Ejmos Hokstajn doputovao je u Liban da bi pokušao da ublaži tenzije posle intenziviranja prekograničnih napada duž libanske južne granice i nagovještaja iz Hezbolaha da bi mogao da napadne Haifu, treći po veličini izraelski grad.

Hezbolah razmjenjuje vatru sa Izraelom poslednjih osam mjeseci, dok se vodi rat u Gazi. Prošle nedelje, ta grupa ispalila je do sada najveći broj raketa i dronova na izraelske vojne objekte, nakon što je u izraelskom napadu ubijen do sada najviši komandant Hezbolaha. Izraelski portparol rekao je da je Izrael u utorak napao vazdušnu jedinicu Hezbolaha.

Hezbolah navodi da neće zaustaviti napade dok ne bude primirja u Pojasu Gaze.

Hokstajn, specijalni izaslanik američkog predsjednika Džoa Bajdena, rekao je da je poslat u Liban odmah posle kratke posjete Izraelu zato što je situacija "ozbiljna".

"Vidjeli smo eskalaciju proteklih nekoliko nedelja. Predsjednik Bajden želi da izbjegne dalju eskalaciju u širi rat", rekao je Hokstajn u utorak.

Prethodno se sastao sa komandantom libanske vojske i novinarima se obratio posle sastanka sa predsjednikom parlamenta Nabihom Berijem, vođom oružanog pokreta Amal - saveznika Hezbolaha - koji je takođe ispaljivao rakete na Izrael.

SAD i Francuska predvode diplomatske napore da se ispregovara kraj neprijateljstava duž libanske granice.

Hezbolah je objavio video koji, kako je naveo, sadrži snimke lokacija u Izraelu iz vazduha, uključujući pomorske i vazduhoplovne luke u Haifi - koja je 27 kilometara udaljena od libanske granice.

Izraelski šef diplomatije je na Eksu objavio da se posle prijetnji Sajeda Hasana Nasrale, vođe Hezbolaha, da će nanijeti štetu lukama u Haifi u vlasništvu kineskih i indijskih kompanija "približavamu trenutku donošenja odluke o promjeni pravila igre protiv Hezbolaha i Libana".

"U punom ratu, Hezbolah će biti uništen i Liban teško poražen", dodao je Kac.

Izrael, kako je rekao Kac, takođe će platiti veliku cijenu, ali će zemlja biti ujedinjena i mora vratiti sigurnost stanovnicima sjevera.

Gradonačelnik Haife Jona Jahav rekao je da je video Hezbolaha "psihološki teror nad stanovnicima Haife i sjevera".

"Diplomatski ili vojno, osiguraćemo bezbjedan povratak Izraelaca u njihove domove na sjeveru Izraela. O tome se ne može pregovarati. 7. oktobar ne može da se ponovi u Izraelu ili na njegovim granicama", rekao je portparol izraelske vlade Dejvid Menser.

Hezbolah je počeo da razmjenjuje vatru sa Izraelom 8. oktobra, dan nakon što je njegov palestinski saveznik Hamas napao jug Izraela, što je pokrenulo rat u Gazi. Desetine hiljada ljudi napustile su područja sa obje strane granice.

Hokstajn je zatražio od Hamasa da podrži prijedlog o primirju u Gazi, koji podržavaju Sjedinjene Države i dodao da to daje priliku "da se okonča konflikt" duž djelova granice Libana i Izraela.

Sastao se i sa premijerom libanske tehničke vlade Nadžibom Mikatijem, koji je naveo da "Liban ne želi eskalaciju", saopšteno je iz Mikatijevog kabineta.

XS
SM
MD
LG