Linkovi

Talačka kriza stavlja Izrael pred mučnu dilemu i otvara Hamasu put da proglasi pobedu


Demonstracije protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Tel Avivu (Foto: AP/Leo Correa)
Demonstracije protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Tel Avivu (Foto: AP/Leo Correa)

Tokom poslednjih pet meseci, Izrael je ubio hiljade boraca Hamasa, uništio desetine njihovih tunela i izazvao razaranja bez presedana u Pojasu Gaze.

Ali još uvek se suočava sa dilemom koja je bila jasna od početka rata i koja će na kraju odrediti njegov ishod: može ili da pokuša da uništi Hamas, što bi značilo gotovo sigurnu smrt za više od 100 talaca koji su zarobljeni u Gazi, ili da pristane na dogovor koji bi omogućio ekstremistima da ostvare istorijsku pobedu.

Bilo koji ishod bi bio mučan za Izraelce. I jedno i drugo bi verovatno zapečatilo sramotan kraj duge političke karijere premijera Benjamina Netanjahua. I jedno i drugo bi Hamas mogao smatrati prihvatljivim, jer ova ekstremistička organizacija pokušava da “naplati mučeništvo”.

Netanjahu, barem u javnosti, negira da postoji takva dilema. On je obećao da će uništiti Hamas i vratiti sve taoce, bilo kroz spasilačke misije ili sporazume o prekidu vatre, rekavši da bi pobeda mogla da bude ostvarena "za nekoliko nedelja".

Benjamin Netanjahu (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)
Benjamin Netanjahu (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)

Sve dok rat besni, Netanjahu može da izbegne vanredne izbore za koje ankete sve više ukazuju da bi dovele do njegovog gubitka vlasti. Ali čini se neizbežnim da će u jednom trenutku morati da se napravi izbor između talaca i vojne pobede.

U međuvremenu, čini se da Hamas ne žuri da postigne privremeni prekid vatre uoči muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji počinje sledeće nedelje, ili da odloži očekivanu izraelsku operaciju u Rafi, južnom gradu u kojem je polovina stanovništva Gaze našlo utočište.

Lider Hamasa Jahja Sinvar, za koga se veruje da je organizator napada na Izrael 7. oktobra, ima razloga da veruje da sve dok drži taoce, može da okonča rat pod njegovim uslovima.

Sinvarovo krvavo kockanje

Za više od dve decenije provedene u izraelskim zatvorima, Sinvar je navodno naučio tečno hebrejski i proučavao izraelsko društvo, a identifikovao je i pukotinu u oklopu svog vojno superiornog protivnika.

Saznao je da Izrael ne može da toleriše da njegov narod, posebno vojnici, bude zatočen, i da će se potruditi da ih vrati kući. Sam Sinvar je bio među preko 1.000 palestinskih zatvorenika oslobođenih u zamenu za jednog zarobljenog vojnika 2011.

Za Sinvara, masovna ubistva 7. oktobra mogla su biti užasna sporedna predstava u glavnoj operaciji, koja je trebalo da odvuče veliki broj talaca u ogroman lavirint tunela ispod Gaze, gde Izrael ne bi mogao da ih spase i gde oni mogu da posluže kao živi štit za vođe Hamasa.

Jahja Sinvar, vođa Hamasa (Foto: AP/Adel Hana)
Jahja Sinvar, vođa Hamasa (Foto: AP/Adel Hana)

Jednom kada je to postignuto, imao je moćnu manevarsku poziciju za pregovaranje kojom je mogao da trguje sa velikim broj palestinskih zatvorenika, uključujući najviše lidere koji služe doživotne kazne, kao i sa krajem izraelske ofanzive.

Nijedna količina bombi od 2.000 kilograma nije mogla da prevaziđe brutalnu logiku strategije.

Izraelski zvaničnici kažu da se tuneli protežu stotinama kilometara i da su neki od nekoliko spratova pod zemljom, zaštićeni protivprovalnim vratima i minama-zamkama. Čak i ako Izrael locira vođe Hamasa, svaka operacija bi značila gotovo sigurnu smrt za taoce koji ih verovatno okružuju.

„Ciljevi su prilično kontradiktorni“, rekao je Amos Harel, dugogodišnji vojni dopisnik izraelskog lista Harec. „Naravno, možete reći da će biti potrebna godina dana da se porazi Hamas, i mi idemo dalje u tome, ali problem je što niko ne može da osigura da će taoci ostati živi”.

On je dodao da čak i ako Izrael ubije Sinvara i druge najviše lidere, drugi bi napredovali i smenili ih, kao što se dešavalo u prošlosti.

„Izraelu će biti zaista teško da pobedi u ovome“, rekao je Harel.

Izraelska vojska na putu ka Gazi (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)
Izraelska vojska na putu ka Gazi (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)

Izrael je od početka rata uspešno spasio tri taoca, od kojih su svi bili iznad zemlje. Izraelske trupe su greškom ubile tri taoca, a Hamas kaže da je nekoliko drugih ubijeno u vazdušnim napadima ili neuspelim operacijama spasavanja. Više od 100 talaca oslobođeno je u sporazumu o prekidu vatre u zamenu za Palestince koje je zatvorio Izrael.

Netanjahu kaže da će vojni pritisak na kraju dovesti do oslobađanja otprilike 100 talaca i tela 30 drugih, koje još uvek drži Hamas.

Ali u izjavama u januaru, Gadi Ajzenkot, bivši najviši izraelski general i član Netanjahuovog ratnog kabineta, rekao je da svako ko sugeriše da bi preostali taoci mogli biti oslobođeni bez sporazuma o prekidu vatre širi „iluzije“.

Teško je zamisliti da Hamas oslobodi svoje najvrednije ljudske štitove za privremeni prekid vatre, da bi Izrael nastavio svoj pokušaj da uništi grupu, a Hamas je odbacio ideju o predaji njegovih vođa i odlasku u egzil.

Za Sinvara je bolje da ostane pod zemljom sa taocima i vidi da li se njegova opklada isplati.

Kako će se sukob završiti?

Netanjahuova vlada je pod sve većim pritiskom porodica talaca, koje se plaše da vreme ističe, ali i šire javnosti koja na povratak zarobljenih gleda kao na svetu obavezu.

Američki predsednik Džo Bajden, najvažniji saveznik Izraela, u opasnosti je da izgubi reizbor u novembru, delom zbog podela demokrata oko rata. Humanitarna katastrofa u Gazi izazvala je gnev širom sveta. Rat preti da zapali druge frontove širom Bliskog istoka.

Na stolu je predlog Hamasa u kome se taoci vraćaju živi.

Poziva se na postepeno oslobađanje svih zarobljenika u zamenu za postepeno povlačenje Izraela iz Gaze, dugoročni prekid vatre i rekonstrukciju. Izrael će takođe osloboditi stotine zatvorenika, uključujući najviše palestinske političke lidere i ekstremiste osuđene za ubistva civila.

Hamas bi gotovo sigurno zadržao kontrolu nad Gazom i mogao bi čak da održi i pobedničke parade. Vremenom bi mogao da regrutuje nove borce, obnovi tunele i dopuni svoje arsenale.

Bila bi to izuzetno skupa pobeda, sa više od 30.000 ubijenih Palestinaca i potpunim uništenjem većeg dela Gaze. Palestinci bi imali različita mišljenja o tome da li je sve to vredelo.

Prošlogodišnja retka ratna anketa pokazala je rastuću podršku Hamasu, sa preko 40 odsto Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi koji podržava ovu grupu.

Uništene zgrade u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)
Uništene zgrade u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)

Ta podrška bi samo rasla ako Hamas uspe da ukine dugotrajnu blokadu Gaze, rekao je Tahani Mustafa, viši analitičar za Palestinu u međunarodnoj organizaciji Krizna grupa:

Ako ovo može da donese neke ozbiljne ustupke koji mogu da učine život samo neznatno boljim, onda mislim da ne samo da će ovo ojačati podršku Hamasu, već bi takođe moglo ojačati podršku oružanom otporu u širem smislu".

Netanjahu je odbacio Hamasov predlog kao "zabludu", ali nema znakova da militantna grupa odustaje od svojih suštinskih zahteva.

Izrael može da nastavi da se bori - nedeljama, mesecima ili godinama. Vojska može da ubije više boraca i sruši više tunela, dok pažljivo izbegava područja u kojima misli da se drže taoci.

Ali u jednom trenutku, Netanjahu ili njegov naslednik će verovatno morati da donesu jednu od najmučnijih odluka u istoriji zemlje, ili će ona biti doneta za njih.

XS
SM
MD
LG