Linkovi

Jablanović izbačen iz Vlade Kosova


Aleksandar Jablanović, bivši ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova (arhiva)
Aleksandar Jablanović, bivši ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova (arhiva)

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Aleksandar Jablanović od danas nije član Vlade Kosova rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare premijer Kosova Isa Mustafa.

Ostavku ili razrešenje Jablanovića proteklih dana tražile su opozicione partije koje su organizovale i proteste, jer je napadače na raseljene Srbe u Đakovici nazvao divljacima.

Aleksandar Jablanović nije više ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, saopštio je premijer Kosova Isa Mustafa. On je na konferenciji za novinare osim kratke najave vezane za Jablanovića izjavio da je Vlada Kosova nasledila brojne probleme u ekonomiji, vezano za korupciju, kriminal, te da se sada suočava sa odlaskom građana sa Kosova.

Suočeni smo sa zahtevima demonstranata, na dva protekla protesta u vezi Trepče i u vezi ministra Jablanovića i mogu da vam saopštim da od danas ministar Jablanović nije deo vladinog kabineta. Što se Trepče tiče mogu da vam kažem da njen status ostaje kao što je bio i do sada, po odluci posebnog veca Ustavnog suda”, rekao je Mustafa.

U izjavi Tanjugu Jablanović je rekao da nije podneo ostavku na funkciju ministra i ocenio da je odluka Ise Mustafe duboko razočaravajuća.

Ostavku ili razrešenje Aleksandra Jablanovića tražile su proteklih deset dana opozicione partije, jer je kako su naveli uvredio Albance u Đakovici time što je napadače, koji su 6. januara kamenovali raseljene Srbe iz ovog grada, nazvao divljacima.

Jablanovićeva izjava izazvala je veliko nezadovoljstvo i negoodvanje na Kosovu I bila je povod za dva protesta u kojima je povređeno preko 50 policajaca I demonstranata. U međuvremenu kako javljaju pojedini prištinski mediji protesti koji su najaljeni za sutra su odloženi.

XS
SM
MD
LG