Linkovi

Presuda za ubistvo 11 ljudi u sinagogi u Pitsburgu - najtežem napadu na Jevreje u istoriji SAD


ARHIVA - Hitne službe ispred sinagoge Drvo života u Pitsburgu, 27. oktobra 2018. (Foto: AP/Gene J. Puskar)
ARHIVA - Hitne službe ispred sinagoge Drvo života u Pitsburgu, 27. oktobra 2018. (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Kamiondžija, antisemita Robert Bauers proglašen je krivim za upad u sinagogu i ubistvo 11 vernika u Pitsburgu - najsmrtonosniji napad na Jevreje u američkoj istoriji, za šta bi mogao da bude osuđen na smrt.

Osuđujuća presuda se očekivala budući da su i njegovi sopstveni advokati na početku suđenja priznali da je napao i ubio vernike u sinagogi Drvo života, 27. oktobra 2018. Porotnici sada treba da odluče da li 50-godišnji Bauers treba da bude osuđen na smrt ili doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje. Očekuje se da finalna faza suđenja, određivanje kazne, traje nekoliko nedelja.

Bauers je prglašen krivim za svaku od 63 tačke optužnice, koja obuhvata zločine iz mržnje i kršenje prava na veroispovest. Njegovi advokati su ponudili priznanje krivice u zamenu za kaznu doživotne robije, ali su tužioci to odbili, odlučili da odu pred sud i zatraže smrtnu kaznu. Većina porodica žrtava je podržala tu odluku.

Prikaz suđenja 30. maja 2023. (Foto: AP/David Klug)
Prikaz suđenja 30. maja 2023. (Foto: AP/David Klug)

Porota je većala oko pet sati, tokom dva dana, pre nego što je donela presudu.

Bauer je sveto, versko mesto pretvorio u "lovište", napadajući svoje žrtve samo zbog njihove religije, rekla je tužiteljka Meri Han porotnicima u četvrtak. Pročitala je imena svih 11 žrtava i pozvala porotu da ga "pozove na odgovornost u ime onih koji ne mogu da svedoče."

ARHIVA - Robert Bauers, vozač kamiona, osuđen je za ubistvo 11 i ranjavanje 7 osoba u sinagogi u Pitsburgu u oktobru 2018. godine. Foto (AP-Pennsylvania Department of Transportation)
ARHIVA - Robert Bauers, vozač kamiona, osuđen je za ubistvo 11 i ranjavanje 7 osoba u sinagogi u Pitsburgu u oktobru 2018. godine. Foto (AP-Pennsylvania Department of Transportation)

Bauers, koji je bio naoružan poluautomatskom puškom AR-15, takođe je ranio sedam osoba, među kojima petoro policajaca.

Tužioci su predstavili dokaze o njegovom duboko ukorenjenom animozitetu prema Jevrejima i imigrantima. Tokom 11 dana suđenja, porotnici su saznali da je Bauers pisao, delio ili označavao da mu se dopada brojne objave sa antisemitskim i rasističkim sadržajem na platformi za društvene mreže Gab, popularnoj kod ekstremne desnice, i hvali Hitlera i holokaust. Bauers je rekao policiji da "svi Jevreji treba da umru", rekla je tužiteljka Han.

Preživeli su svedočili o užasu koji su osetili tog dana. Jedna žena je ispričala kako je pogođena u ruku a zatim shvatila da je njena 97-godišnja majka ubijena, pored nje.

Pošto je Bauersova krivica utvrđena, preživeli i članovi porodica žrtava sada će porotnicima govoriti koliko je težak efekat njegovih zločina. Kaznena faza trebalo bi da počne posle nedelju dana.

Bauersovi advokati u ovoj fazi nisu izneli odbranu, i nagovestili su da će se koncentrisati na pokušaj da mu spasu život. Planiraju da uvedu dokaze da Bauers ima šizofreniju, epilepsiju i moždana oštećenja. Advokat odbrane Džudi Klark je takođe pokušala da dovede u pitanje njegov motiv, nagovestivši porotnicima da ga na pucnjavu nije navela verska mržnja već zabluda da Jevreji vrše genocid tako što pomažu izbeglicama da se nastane u Sjedinjenim Državama.

Sinagoga "Drvo života" zatvorena je od pucnjave, a postoje predlozi da se potpuno rekonstruiše i na njenom mestu sagradi kompleks koji će sadržati muzej, spomenik žrtvama i centar za borbu protiv antisemitizma.

Suđenje je održano tri godine pošto je predsednik Bajden tokom kampanje 2020. rekao da će raditi na tome da ukine smrtnu kaznu na federalnom nivou i u državama koje je još primenjuju. Njegov sekretar za pravosuđe Merik Garland je privremeno suspendovao izvršenje smrtnih kazni da bi razmotrio politiku i procedure. Međutim, federalni tužioci se snažno zalažu za to da se izvrše već izrečene smrtne kazne, a u nekim slučajevima traže smrtnu kaznu za zločine kao što je ovaj koji je počinio Bauers.

XS
SM
MD
LG