Linkovi

U Srbiji novozaraženih 389, preminulo devet ljudi


Arhiva - Medicinski radnik i pacijen na Infektivnoj klinici u Beogradu, 24. aprila 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnik i pacijen na Infektivnoj klinici u Beogradu, 24. aprila 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica Koronavirusa preminulo devet pacijenata, dok je od 7.648 testiranih, registrovano 389 novozaraženih, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid19.rs.

U bolnicama je smešteno 4.776 pacijenata, dok je na respiratoru 187 pacijenata. Od početka epidemije koronavirusom zaraženo je 20.498 ljudi, umrla je 461 osoba, dok je ukupan broj testiranih 542.136. Procenat smrtnosti je 2,25 odsto.

Janković: Kad bi svi nosili masku, zaštita bi bila i do 99 odsto

Direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Violeta Mihailović Vučinić izjavila je u subotu da su svi iznenađeni razvojem epidemije jer respiratornim virusima leto nije sezona.

"Ovo nas je sve veoma iznenadilo, a Kovid 19 je u novom licu koje je surovije nego što je bilo od marta do maja. Ja ne znam osobu u svom okruženju koja nije zaražena i obolela", rekla je Mihailović Vučinić RTS.

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković izjavio je kako se tek očekuje dolazak do maksimuma drugog pika prvog talasa epidemije u Srbiji.

On je istakao za RTS da koronavirus nije posustao i da ga letnje vreme nije oslabilo, niti da će sam od sebe postustati.

Na to svi mogu uticati pridržavajući se mera - nošenjem maski, držanjem fizilke udaljenosti i socijalne distance, poštovanjem zabrane okupljanja, rekao je on.

"Virusu ne sme da se dozvoli da pronalazi nove osobe koje može da zarazi", poručio je Janković.

Janković je za N1 izjavio da iako individualno maska ne štiti 100 odsto, ako je svi budu nosili, kolektivna zaštita dostiže vrlo visok nivo, čak i do 99 odsto.

"Trenutno se još ne kreće na bolje epidemija, to treba da imamo u vidu. Ako svi nosimo masku, ako svi izbegavamo kontakte i držimo distancu, naravno uz pranje ruku, onda je naše nadanje da u sledećih nekoliko dana možemo da vidimo da smo prošli najgore", izjavio je on.

Prema poslednjim informacijama od petka u 15 sati, u Srbiji je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo još 10 pacijenata. Novoobolelih je 392 na 9.910 testiranih, a broj pacijenata na respiratoru je povećan na 184.

XS
SM
MD
LG