Linkovi

Kantrimen: Opasan potez Vašingtona


Tomas Kantrimen, bivši visoki diplomata Stejt Departmenta.
Tomas Kantrimen, bivši visoki diplomata Stejt Departmenta.

Opasnosti od američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa su ogromne, smatra Tom Kantrimen bivši visoki američki diplomata, sada šef upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja. On dodaje da ga veoma brine današnja oduka Sjedinjenih Država.

“Razumem frustraciju Vašingtona. Pokušali smo tokom Obamine administracije tokom perioda od više od tri godine da navedemo rusku stranu da objasni svoje kršenje ovog sporazuma. I posle još dve godine Trampove administracije razumljivo je da postoji frustracija zbog činjenice da Rusija i dalje krši sporazum. Medjutim, ne slažem se da je jedina opcija za SAD da napuste sporazum unilateralno. Još uvek verujem da postoji šansa da američki i ruski tehnički eskperti posete lokacije dva sporna objekta i pokušaju da reše probleme. To bi bilo u interesu Sjedinjenih Država u smislu našeg imidža u svetu i u smislu naših odnosa sa saveznicima u Evropi - da se učini još taj jedan dodatni pokušaj, bez obzira na prethodne pokušaje, sa ciljem da se obavi medjusobna tehnička inspekcija.”

Komponente sistema krstarećih raketa bile su izložene na brifingu za novinare ruskih ministara odbrane i spoljnih poslova, 23. januara 2019.
Komponente sistema krstarećih raketa bile su izložene na brifingu za novinare ruskih ministara odbrane i spoljnih poslova, 23. januara 2019.

Tom Kantrimen se upravo vratio iz radne posete Rusiji gde je, kako kaže, zajedno sa svojim američkim kolegama sugerisao još jednom svom bivšem kolegi u ruskom ministarstvu inostranih poslova da bi ili Rusija ili Sjedinjene Države trebalo da iniciraju ovu ponudu o medjusobnoj inspekciji.

“Nastojao sam da ohrabrim Rusiju da razmisli kakvi koraci bi mogli biti preduzeti ako zaista INF sporazum bude ukinut, da bi se svela na minimum šteta i pretnja evropskoj bezbednosti koju ugrožava ovaj novi ruski oružani sistem.”

Bivši visoki američki diplomata navodi da je ruska strana na ženevskim razgovorima zatražila dodatne detalje od Sjedinjenih Država.

“Američka strana veruje, i ja verujem, da smo pružili dovoljno detalja da se identifikuje sporni sistem i da se identifikuju naše zabrinutosti povodom njega. Rusi su pre desetak dana ponudili demonstraciju tokom koje su prikazali projektil, ili bolje reći raketni lanser, stranim diplomatama u Moskvi. Demonstracija nije isto što i verifikacija i ja još uvek verujem da ta verifikacija i inspekcija treba da bude slede sledeći korak oko kojeg će se dve strane složiti. Ako to ne uspemo zabrinut sam za dugoročnu budućnost evropske bezbednosti i potencijal obnovljene trke u naoružanju na nivou raketa srednjeg i dugog dometa.”

A kad je u pitanju mogućnost razgovora Rusije, Kine i Sjedinjenih Država u cilju postizanja nekog sveobuhvatnog sporazuma o naoružanju Tom Kantrimen smatra da bi bilo teško zainteresovati Kinu za takav sporazum.

“Kina je uživala prednost situacije u kojoj su Sjedinjene Države i Rusija ograničili svoju proizvodnju ove kategorije projektila dok je Kina proizvela stotine pa čak i hiljadu takvih raketa. Stoga u ovom ovom trenutku nema podsticaja za Kinu da se priključi takvim razgovorima, ali bez sumnje bi bilo vredno i u interesu i SAD i Rusije da pokušaju da bar izvrše pritisak na Peking da se priključi takvim trilateralnim razgovorima”, konstatuje Kantrimen.

XS
SM
MD
LG