Linkovi

Senat pritiska Trampovu adminstraciju zbog Kašogija


Džamal Kašogi na konferenciji za novinare 15. decembra 2014. godine (Foto: AP)
Džamal Kašogi na konferenciji za novinare 15. decembra 2014. godine (Foto: AP)

Američki senatori iz obe stranke oštro su kritikovali odgovor Trampove administracije na ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj prošlog oktobra. Zakonodavci optužuju administraciju da se protivi zakonu koji predviđa istragu i identifikaciju odgovornih za smrt saudijskog disidenta.

Kašogi je viđen kako ulazi u Saudijski konzulat u Turskoj. Predsednik SAD Donald Tramp je obećao da će saznati sve detalje u vezi sa njegovim ubistvom prošlog oktobra.

“U pitanju je novinar 'Vašington posta'. I to je nešto što ne bi smelo da se dopusti da se desi. Nešto što ne bi trebalo da se desi. Mi nameravamo da saznamo detalje”, rekao je tada Tramp.

U skladu sa zakononom Magnicki, Bela kuća je imala 120 dana da identifikuje odgovorne za ubistvo novinara, što je krajnji rok koji je istekao prošlog meseca.

U medijskim izveštajima se navodi da je Centralna obaveštajna agencija zaključila da je saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman naredio pogubljenje Kašogija, novinara Vašingtona posta, koji je u svojim člancima kritikovao saudijsko kraljevstvo.

Tramp je rekao da je odgovornost za Kašogijevu smrt otvoreno pitanje. On je takođe potvrdio da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman demantovao da je umešan.

XS
SM
MD
LG