Linkovi

Karavan migranata nastavlja put ka SAD


Karavan migranata iz Centralne Amerike nastavlja da se kreće ka SAD, ponekad uz pomoć vozača koji putuju na sever.

Karavan je u nedelju stigao u Irapuato, poljoprivredni grad koji se nalazi na oko 100 kilometara od prestonice meksičke države Keretaro, gde je grupa provela prethodnu noć.

Vlada Keretara saopštila je na Tviteru da je 6.531 migrant prošao kroz tu državu između petka i subote, od kojih je 5771 osoba nastavila putovanje.

“Da, plan mi je da stignem tamo. To je moj san i nadam se da ću ga ispuniti. Neka nas sve koji putujemo Bog blagoslovi da uđemo u Ameriku, da tu dobijemo pomoć i hranu za naše porodice”, ispričao je Fernando Troćes.

Iako se karavan nalazi na više od 2500 kilometara od američke granice na osnovu rute kojom se kreću, pretpostavlja se da je namera migranata da stignu do Tihuane, sa druge strane granice od američkog grada San Dijega.

Mnogi migranti, većinom iz Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora i Nikaragve koji putuju ka SAD proteklih nedelja, tvrde da su primorani da napuste svoju zemlju zbog siromaštva, nasilja lokalnih bandi i političke nestabilnosti.

Karavan izbeglica postao je jedna od važnih tema kampanje pred američke kongresne izbore a predsednik Tramp naredio je raspoređivanje 5000 američkih vojnika na granicu kako bi sprečio ulazak migranata u zemlju.

XS
SM
MD
LG