Linkovi

Aleksandar Kasanof - novi zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Zapadni Balkan


Simbol Stejt departmenta
Simbol Stejt departmenta

Aleksandar Kasanof novi je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, a tu funkciju je preuzeo 19. jula, saopštio je za Glas Amerike portparol Stejt departmenta. Na tom mestu je zamenio Gabrijela Eskobara. Kasanof je u Birou za evropska i evroazijska pitanja zadužen i za medije i javnu diplomatiju.

Kasanof će, kako je naveo portparol, biti zadužen za američku politiku prema regionu.

"Duboko smo rešeni da podržimo sve zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu do evropskih integracija i članstva u evro-atlantske institucije. Naša politika promoviše regionalnu ekonomsku saradnju i reforme koji će doneti dugotrajan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Pod liderstvom zamenika pomoćnika državnog sekretara Kasanofa, nastavićemo da radimo sa zemljama Zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na promovisanju tih ciljeva", naveo je portparol.

Pre ove funkcije, Kasanof je bio izvršni pomoćnik Viktorije Nuland, bivše podsekretarke za politička pitanja, kao i vršioca dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

U biografiji Kasanofa navodi se da je služio i u Republici Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini. Nagrađivan je za rad na položaju političkog savetnika u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije i zatim ruske invazije na Ukrajinu.

Završio je Nacionalni ratni koledž, Školu za napredne međunarodne studije Džons Hopkins i Hamilton Koledž, a govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

Eskobar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, došao u septembru 2021. godine.

Bio je prethodnih godina intenzivno uključen u pregovore vlasti u Beogradu i Prištini o normalizaciji odnosa. Vodeću i pokroviteljsku ulogu u dijalogu ima Evropska unija (EU).

U maju ove godine, Stejt department demantovao je medijske navode da je Eskobar otpušten sa te funkcije zbog navodnog sukoba interesa, zbog povezanosti članova njegove porodice sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Vladom Republike Srpske.

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar nije smenjen s položaja. Sve karijerne diplomate u Stejt departmentu menjaju pozicije u periodu od jedne do četiri godine, što je deo redovne prakse. Kao karijerni diplomata, zamenik pomoćnika državnog sekretara Eskobar je obavljao svoju trenutnu ulogu tri godine, a narednih nedelja prelazi na svoj sledeći zadatak, što je odavno planirano", navedeno je tada u saopštenju Stejt departmenta.

Nije rečeno šta će biti novo Eskobarovo zaduženje.

XS
SM
MD
LG