Linkovi

Kevin Mekarti napušta Kongres dva mjeseca nakon istorijske smjene


ARHIVA - Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti (Foto: AP/Stephanie Scarbrough)
ARHIVA - Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti (Foto: AP/Stephanie Scarbrough)

Dva mjeseca nakon smjene s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti u srijedu je objavio da podnosi ostavku i na tu funkciju.

Objava o ostavci predstavlja iznenađujući kraj karijere u Kongresu za nekadašnjeg vlasnika radnje u Bejkersfildu, koji je uspio da se probije u državnoj i nacionalnoj politici do mjesta predsjedavajućeg donjeg doma - koji je drugi u redu da zamijeni predsjednika SAD - prije nego što je ultra-konzervativno krilo Republikanske stranke organizovalo njegovu smjenu u oktobru.

Mekarti je jedini predsjedavajući Predstavničkog doma koji je smijenjen s tog položaja.

"Bez obzira na sve, i koliko je to mene lično koštalo, uradili smo pravu stvar. U tom duhu, odlučio sam da na kraju godine napustim Predstavnički dom da bi Americi služio na nove načine “, napisao je Mekarti u autorskom članku u dnevniku Vol strit žurnal, objavljujući odluku o ostavci.

Mekarti je smijenjen s položaja lidera Predstavničkog doma nakon što je grupa desničarskih republikanaca, između ostalog, osudila njegovu odluku da sarađuje sa demokratama da bi spriječio zatvaranje dijela savezne vlade.

Mekarti (58) je za kongresmena izabran u januaru 2007. godine nakon što je bio član skupštine Kalifornije, gdje je bio lider manjine. U Kongresu je bio jedan od republikanskih lidera, prije nego što je u januaru ove godine izabran za predsjedavajućeg.

Međutim, na tu funkciju je izabran posle višednevnog glasanja, što je i bio predskazatelj burnog mandata, u trenutku kada je bivši predsjednik Donald Tramp i dalje de fakto lider Republikanske stranke. Zbog dubokih podjela u toj stranci, takođe se pokreću ozbiljna pitanja o njenom kapacitetu da vlada, ocjenjuje agencija Asošijeted pres.

Mekarti je za predsjedavajućeg izabran tek posle 15 rundi glasanja, tokom četiri dana, što se nije dogodilo od građanskog rata da glasanje za lidera donjeg doma Kongresa traje toliko dugo.

Uprkos izboru za lidera Predstavničkog doma, Mekartijeva pozicija je bila oslabljena, naročito imajući u vidu da su republikanci imali tijesnu većinu nakon što se nisu ostvarile prognoze o talasu pobjeda na izborima 2022. godine.

Kada je izabran, nije uspio da umiri "tvrdo" krilo stranke, a zbog sporazuma na koji je pristao da bi postao predsjedavajući - da samo jedan kongresmen može da zatraži njegovu smjenu - na kraju je i smijenjen.

Kada je postao predsjedavajući "suočio se sa novim izazovima koji su zahtijevali druge vještine i "sporazumi koje je postigao da bi bio predsjedavajući onemogućili su mu da uspije na tom položaju", ocijenio je politički analitičar na koledžu Klermont Mekena Džek Pitni, koji je jedno vrijeme radio za republikance u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG