Linkovi

Kijev: Rusija ispalila više od 120 raketa širom Ukrajine, to je "bezočni varvarizam"


Stanovnici Kijeva nedaleko od mesta gde je pala raketa, 29. decembar 2022.
Stanovnici Kijeva nedaleko od mesta gde je pala raketa, 29. decembar 2022.

KIJEV - Ruske rakete pogodile su istočni grad Harkov, glavni grad Kijev i zapadni Lavov, izazvavši seriju eksplozija, objavli su ukrajinski zvaničnici. Pogođeni su i Zaporožje i Odesa. To je jedan od najvećih napada iz vazduha, zbog kojih su građani morali da beže u skloništa.

"Bezočni varvarizam. To su jedine reči kojima se može opisati ruski raketni baraž na mirne ukrajinske gradove uoči Nove godine", napisao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba na Tviteru.

Napad je aktivirao sirene za vazdušne napade širom zemlje, a ukrajinski zvaničnici su rekli da su sistemi protivvazdušne odbrane uspeli da obore neke od nadolazećih raketa.

Savetnik predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, napisao je na Tviteru da je Rusija ispalila više od 120 raketa na infrastrukturu i civilne mete.

Ihor Terehov iz Harkova rekao je da zvaničnici razjašnjavaju šta je pogođeno i da li ima žrtava. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je na moguće nestanke struje.

Dve privatne kuće u Darnjičkom okrugu oštećene su delovima projektila“, saopštila je vojna uprava Kijeva na Telegramu.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je na Telegramu da je 90 odsto grada bez struje i da električni javni prevoz ne radi.

"Možda će doći do prekida u vodosnabdevanju“, dodao je on.

Rusija već mesecima raketira ukrajinske gradove i ključnu energetsku infrastrukturu, što dovodi do prekida grejanja i vodosnabdevanja u sred zime.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zalaže se za mirovni plan od 10 tačaka koji poziva Rusiju da prizna teritoriju Ukrajine i povuče svoje trupe.

Kremlj je u sredu ponovio da je odbacio predlog i podvukao da Ukrajina mora da prihvati aneksiju koju je Rusija sprovela nakon referenduma u četiri oblasti, koje su Ukrajina i većina drugih zemalja odbacile kao lažne.

„Ne može postojati mirovni plan za Ukrajinu koji ne uzima u obzir sadašnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije“, rekao je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG