Linkovi

Kina: Hapšenje disidenata "legalno"


Naoružani kineski policajci čuvaju stražu na trgu Tjenanmen u Pekingu, 3. juna 2014.
Naoružani kineski policajci čuvaju stražu na trgu Tjenanmen u Pekingu, 3. juna 2014.

U Pekingu je postala tradicija da se privode aktivisti pred godišnjicu protesta na trgu Tjenamen, ali je ovogodišnje suzbijanje disidenata još strožije nego obično.

Kina je saopštila da je hapšenje vladinih kritičara uoči 25. godišnjice gušenja protesta na trgu Tjenanmen “izvršeno u skladu sa zakonom.”

Desetine aktivista su uhapšene ili stavljene u kućni pritvor pred godišnjicu nasilnog gušenja demokratskih protesta 3. i 4. juna. Na pitanje zbog čega Peking hapsi disidente, portparol Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei odgovorio je da Kina postupa “u skladu sa zakonom”, te da u njoj nema “takozvanih disidenata” već samo “onih koji krše zakon.”

U Pekingu je postala tradicija da se privode aktivisti pred godišnjicu protesta na trgu Tjenamen, ali je ovogodišnje suzbijanje opozicije još strožije nego obično. Poslednji u nizu uhapšenih aktivista je australijski umetnik kineskog porekla Guo Djian, koga je policija privela neposredno pošto je Fajnenšel Tajms objavio intervju sa njim.

Kina ne toleriše javne diskusije o incidentu na trgu Tjenanmen 1989. godine, kada su kineski vojnici ubili stotine, a možda i hiljade demonstranata. Zvanični bilans poginulih nikada nije objavljen.
XS
SM
MD
LG