Linkovi

Sporazum o pomirenju palestinskih rivala Hamasa i Fataha potpisan u Kini 


Mahmud al-Aloul, predsednik Centralnog komiteta palestinske organizacije i političke partije Fatah, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i Musa Abu Marzuk iz Hamasa u Pekingu, 23. jula 2024.
Mahmud al-Aloul, predsednik Centralnog komiteta palestinske organizacije i političke partije Fatah, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i Musa Abu Marzuk iz Hamasa u Pekingu, 23. jula 2024.

Suparničke palestinske frakcije Fatah i Hamas potpisale su u Pekingu deklaraciju o okončanju godina nesloge i ujedinjenju kako bi formirale vladu nacionalnog jedinstva, objavila je Kina u utorak.

„Visoki predstavnici 14 palestinskih frakcija održali su pregovore o pomirenju u Pekingu od 21. do 23. jula“, rekao je Mao Ning, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Palestinske frakcije potpisale su Pekinšku deklaraciju o okončanju podela i jačanju palestinskog nacionalnog jedinstva.

U Vašingtonu, američki zvaničnici navode da tek treba da pogledaju sporazum.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ponovio je da su Sjedinjene Države označile Hamas kao terorističku organizaciju i da Vašington ne vidi nikakvu ulogu Hamasa u posleratnoj upravi Gazom.

„Jasno smo stavili do znanja da želimo da palestinske vlasti upravljaju ujedinjenom Gazom na Zapadnoj obali. Ali ne, mi ne podržavamo da takvu ulogu ima Hamas. Ne mislimo da bi bilo šta u vezi sa ovom deklaracijom na bilo koji način trebalo da utiče na tekuće razgovore za postizanje prekida vatre“, dodao je Miler.

Pregovori u Pekingu imali su za cilj stvaranje mogućeg plana za posleratnu Gazu kada se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa kojim bi se okončao devetomesečni rat u Gazi. Rat je izazvao teroristički napad Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, kada su ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 250 talaca. Izrael je odgovorio vazdušnim i kopnenim napadima u kojima je poginulo najmanje 38.500 ljudi, a povređeno više od 88.800, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Fatah i Hamas su decenijama u sukobu oko stava prema Izraelu. Fatah vlada Palestinskom samoupravom, koja upravlja delovima Zapadne obale i koja je potpisala privremene mirovne sporazume sa Izraelom, dok Hamas odbija da zvanično prizna jevrejsku državu.

Tokom proteklih 17 godina, Egipat i druge arapske zemlje su nastojale da pomire Hamas i Fatah. Ostaje da se vidi da li će dogovor postignut u Pekingu zaživeti. Dve organizacije su se nasilno podelile kada su borci Hamasa 2007. proterali snage Fataha iz Gaze i preuzeli kontrolu nad obalskom enklavom. Sporazum takođe predstavlja rastući uticaj Kine na Bliskom istoku, nakon što je posredovala u mirovnom sporazumu između Saudijske Arabije i Irana.

XS
SM
MD
LG