Linkovi

Kina otkazala razgovore o trgovini sa SAD nakon novih tarifa


Kina je otkazala razgovore o trgovini sa Sjedinjenim Državama nakon što je Vašington uveo nove tarife na kinesku robu.

Vol strit žurlan piše da je Kina planirala da pošalje zamenika premijera Liu Hea u Vašington naredne sedmice na razgovore, ali je sada otkazala njegov put zajedno sa putovanjem delegacije srednjeg ranga koja je trebalo da mu prethodi.

SAD bile optimistične

Ranije u petak, viši zvaničnik Bele kuće rekao je da su SAD bile optimistične po pitanju pronalaženja puta napred u trgovinskim razgovorima sa Kinom.

Zvaničnik je rekao novinarima u Beloj kući da Kina "mora da sedne za sto na sadržajan način", kako bi bilo napretka u trgovinskom sporu.

Zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da iako nije bilo potvrđenog sastanka između Sjedinjenih Država i Kine, dve zemlje "ostaju u kontaktu".

"Predsednikov tim misli isto po pitanju onoga što se zahteva od Kine", rekao je taj zvaničnik.

Trgovinski disbalans

Trampova administracija tvrdila je da će tarife na kinesku robu prisiliti Kinu da trguje pod povoljnijim uslovima sa Sjedinjenim Državama.

Zahtevalo se da Kina bolje zaštiti američku intelektualnu svojinu, uključujući i okončanje praktikovanja sajber krađe. Trampova administracija takođe je pozvala Kinu da dozvoli kompanijama iz SAD veći pristup kineskom tržištu i da smanji trgovinski suficit.

Ranije ove nedelje, Sjedinjene Države nametnule su tarife na novu 200 milijardi vrednu kinesku robu, što stupa na snagu 24. septembra. Kina je odgovorila sa dodavanjem spiska od 60 milijardi dolara vrednih proizvoda na listu tarifirane robe.

Sjedinjene Džrave uvele su tarife na 50 milijardi dolara vrednu kinesku robu, a Kina je odgovorila sa tarifiranjem podjednako vredne američke robe.

Tarife na sav kineski uvoz?

Ranije ovog meseca, predsednik Tramp je zapretio uvođenjem čak i više tarifa na kinesku robu - dodatnih 267 milijardi dolara vrednih obaveza koje bi pokrile bukvalno svu robu uvezenu iz Kine u Sjedinjene Države.

"To menja jednačinu", rekao je on novinarima.

Kina je zapretila da će odgovoriti na sve potencijalne nove tarife. Međutim, kineski uvoz iz Sjedinjenih Država je za 200 milijardi dolara manji od američkog uvoza iz Kine, tako da bi moglo da ponestane prostora za odgovaranje na sankcije SAD.

XS
SM
MD
LG