Linkovi

Pande se vraćaju u Ameriku?


Panda Sjao Ći Đi u Smitsonijanovom zoološkom vrtu u Vašingtonu, 28. septembar 2023.
Panda Sjao Ći Đi u Smitsonijanovom zoološkom vrtu u Vašingtonu, 28. septembar 2023.

Kineski predsednik Ši Đinping nagovestio je da će Kina poslati nove pande u Sjedinjene Države, nazivajući ih „izaslanicima prijateljstva kineskog i američkog naroda“.

„Spremni smo da nastavimo saradnju sa Sjedinjenim Državama na očuvanju pandi i dajemo sve od sebe da ispunimo želje građana Kalifornije kako bismo produbili prijateljske veze između naša dva naroda“, rekao je Ši na večeri sa poslovnim liderima.

Taj potez je usledio na kraju dana, tokom kojeg su Ši i predsednik Džo Bajden održali prvi sastanak uživo u godinu dana i obećali da će pokušati da smanje napetosti. Ši nije izneo dodatne detalje o tome kada ili gde bi pande mogle da dođu, ali deluje kao da je nagovestio da će sledeći par panda najverovatnije doći u Kaliforniju, verovatno u San Dijego.

Pande su dugo bile simbol američko-kineskog prijateljstva otkako je Peking poklonio par pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa. Kasnije je Peking pozajmio pande drugim američkim zoološkim vrtovima, a prihod je išao u programe očuvanja panda.

Tri džinovske pande Nacionalnog zoološkog vrta, Mei Sjang, Tien Tien i njihovo mladunče Sjao Ći Đi, pre osam dana su otišle u Kinu. Posle njih ostale su samo četiri pande u Sjedinjenim Državama, u zoološkom vrtu u Atlanti.

„Čuo sam da mnogi Amerikanci, a pogotovo deca, nisu želeli da veruju da moraju da se zaista oproste od panda i išli su u zoološki vrt da ih isprate“, rekao je Ši. Dodao je da je čuo da se zoološki vrt u San Dijegu i ljudi u Kaliforniji „veoma raduju povratku panda“.

Ši je u Kaliforniji na Samitu indo-pacifičkih lidera i zbog sastanka sa Bajdenom. On nije pomenuo pande tokom javnih izjava ranije kada se sastao sa Bajdenom.

Kada su bilateralni odnosi počeli da se pogoršavaju u poslednjih nekoliko godina, pripadnici kineske javnosti počeli su da zahtevaju povratak džinovskih panda. Nedokazane tvrdnje da su američki zoološki vrtovi loše tretirali pande, poznate kao kinesko "nacionalno blago", preplavile su kineske društvene mreže. Bilateralni odnosi su pokazali znake stabilizacije kad je Ši otputovao u San Francisko da se sastane sa Bajdenom.

Sporazum o razmeni Nacionalnog zoološkog vrta sa Kineskom asocijacijom za zaštitu divljih životinja trebalo bi da istekne početkom decembra, a pregovori o obnavljanju ili produženju sporazuma nisu dali rezultate. Zoološki vrt u San Dijegu vratio je svoje pande 2019. godine, a poslednja panda iz zoološkog vrta u Memfisu u Tenesiju otišla je kući ranije ove godine.

"Sjedinjene Države bi pozdravile povratak svake džinovske pande koju Kina odluči da pošalje", saopštila je Bela kuća u četvrtak, pošto je kineski predsednik Ši Đinping nagovestio da bi mogao da vrati neke od umiljatih crno-belih medveda kao gest prijateljstva.

"On je ukazao da je spreman da razmisli o vraćanju nekih. Očigledno je da smo voleli što su bile ovde i poštujemo suverenu odluku Kine da neke od njih vrati nazad", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi na brifingu.

„I svakako, ako se donese odluka u Kini da vrati neke od panda u Sjedinjene Države, mi bismo to apsolutno pozdravili", dodao je Kirbi.

XS
SM
MD
LG