Linkovi

Kineski predsednik razgovarao sa Kisindžerom: Odnosi SAD i Kine na "prekretnici"


Predsednik Kine Ši Đinping razgovara sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom u Pekingu, 20. jula 2023. (Foto: Sinhua)
Predsednik Kine Ši Đinping razgovara sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom u Pekingu, 20. jula 2023. (Foto: Sinhua)

Kineski lider Ši Đinping rekao je bivšem američkom državnom sekretaru Henriju Kisindžeru da su odnosi dve zemlje "na prekretnici" i da obe strane treba da "donesu nove odluke" koje će dovesti do stabilnih veza i "zajedničkog uspeha i prosperiteta.

Kisindžer, koji je u maju napunio 100 godina, uvažen je u Kini zato što je organizovao pokretanje odnosa između vladajuće Komunističke partije i Vašingtona za vreme administracije predsednika Ričarda Niksona tokom hladnog rata početkom 1970-ih.

Ši, koji je šef države, generalni sekretar Komunističke partije i komandant najveće vojske sveta sastao se sa Kisindžerom u relativno neformalnom okruženju u rezidenciji u Pekingu, a susretu je takođe prisustvovao kineski istaknuti diplomata Vang Ji.

"Kina i Sjedinjene Države su još jednom na raskrsnici, pitajući se kuda poći, i dve strane treba da donesu nove odluke", kazao je Ši, prema saopštenju koje je objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U budućnosti, Kina i SAD mogu da ostvare zajednički uspeh i prosperitet", poručio je kineski lider.

Kisindžerova poseta se podudara sa dolaskom glavnog izaslanika predsednika Bajdena za klimu, Džona Kerija, koji je treći visoki zvaničnik Bajdenove administracije koji je proteklih nedelja posetio Kinu, posle državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretarke za finansije Dženet Jelen. Cilj užurbanih diplomatskih aktivnosti je da se ponovo uspostavi dijalog koji je Peking prekinuo, pretežno zbog američke podrške Tajvanu, ostrvu sa samostalnom upravom i demokratskim uređenjem na koje Kina polaže pravo i smatra svojom teritorijom.

Osvrćući se na Kisindžerovu ulogu u pokretanju kinesko-američkih odnosa dok je bio savetnik za nacionalnu bezbednost u Niksonovoj administraciji, Vang je izjavio da je on odigrao "nezamenljivu ulogu u pojačavanju međusobnog razumevanja dve zemlje."

TV program o poseti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera Pekingu emituje se na džinovskom ekranu ispred jednog tržnog centra u Pekingu, 20. jula 2023. (Foto: AFP/Greg Baker)
TV program o poseti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera Pekingu emituje se na džinovskom ekranu ispred jednog tržnog centra u Pekingu, 20. jula 2023. (Foto: AFP/Greg Baker)

"Američka politika prema Kini zahteva diplomatsku mudrost kakvu je ima Kisindžer, i političku hrabrost kakvu je imao Nikson", rekao je Vang, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Kisindžer je takođe služio kao državni sekretar u Niksonovoj administraciji.

Ministarstvo navodi da su dve strane takođe razgovarale o ratu u Ukrajini, u kome se Kina uglavnom svrstala na stranu Moskve, kao i veštačkoj inteligenciji i drugim ekonomskim pitanjima. Vang je rekao Kisindžeru da je "nemoguće" transformisati, opkoliti ili obuzdati Kinu, što prema oceni kineskih lidera SAD pokušavaju da urade u sporovima oko trgovine, tehnologije, Tajvana i kineskog statusa u domenu ljudskih prava.

U utorak, Kisindžer je razgovarao sa ministrom odbrane Li Šengfuom, kome je zabranjeno da poseti SAD zbog prodaje oružja Rusiji.

Kinesko ministarstvo odbrane prenelo je izjavu Lija koji je hvalio ulogu koju je Kisindžer odigrao u otvaranju kinesko-američkih odnosa početkom 1970-ih, ali je rekao da su bilateralni odnosi na niskoj tački "zbog nekih ljudi sa američke strane koji nisu spremni da se nađu sa Kinom na pola puta".

Američki lideri odgovaraju da nemaju takve namere, i da samo traže iskren dijalog i poštenu konkurenciju.

Kina je prošlog avgusta prekinula mnoge kontakte sa Bajdenovom administracijom, uključujući i oko klimatskih pitanja, kako bi iskazala gnev zbog posete tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Kina polaže pravo na ostrvo i ističe da će ga dovesti pod svoju kontrolu i silom ako bude potrebno, što preti da uvuče SAD u veliki konflikt u regionu koji je ključan za globalnu ekonomiju.

Kontakti su polako obnovljeni i Kina nastavlja da odbija da pokrene dijalog između Narodne oslobodilačke armije, vojnog ogranka partije, i američkog Sekretarijata za odbranu. I pre posete Pelosi, SAD kažu da je Kina od 2021. odbila, ili da nije odgovorila na više od deset zahteva Pentagona za održavanje dijaloga na visokom nivou.

Kina još nije uzvratila talas američkih diplomatskih poseta, i ima svoj spisak ustupaka koje traži od Vašingtona. Američki zvaničnici, među kojima je i Džon Keri, kažu da neće ponuditi Pekingu takve ustupke.

Kisindžer se nije sastao sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom, koji više od tri nedelje nije viđen u javnosti. Uprkos spekulacijama o političkim rivalstvima i privatnim aferama, ministarstvo nije pružilo informacije o njegovom statusu, u skladu sa standardnim pristupom Komunističke partije o kadrovskim pitanjima u veoma netransparentnom političkom sistemu u kome su rad medija i sloboda govora značajno ograničeni.

XS
SM
MD
LG