Linkovi

Kina spremna da se meša u kongresne izbore u SAD


Glasačko mesto u Mineapolisu
Glasačko mesto u Mineapolisu

Postoji mogućnost da se Kina meša u izbore za Kongres SAD na isti način kao što je to radila i Rusija - da uz pomoć "fišinga" od političkih stranaka i tink-tenk organizacija izvlači poverljive informacije.

Privatna firma za sajberbezbednost "Fajer Aj" u dopisu Glasu Amerike ipak nije odgovorila na ključna pitanja u vezi sa kineskim napadima: koje informacije su Kinezi uzeli i kako će ih Peking dalje koristiti.

Ali, ovo ukazuje na postojeću zabrinutost - da Kina više nije fokusirana samo na krađu vojne tehnologije, već ima i veće, strateške ciljeve.

Predsednik SAD Donald Tramp na sednici Saveta bezbednosti UN
Predsednik SAD Donald Tramp na sednici Saveta bezbednosti UN

"Kina bi želela da izgubim na izborima zbog toga što ih do sada niko ovako nije tretirao", rekao je predsednik SAD Donald Tramp na sednici SB UN gde je optužio Kinu da želi da se meša u izbore zbog carina koje je njegova administracija uvela Pekingu.

Tramp nije izneo nikakve dokaze za te tvrdnje, ali su zvaničnici njegove administracije najavili da će o tome naredne nedelje govoriti potpredsednik Majk Pens.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts
Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts

Ipak, američke bezbednosne službe mesecima nagoveštavaju da bi ponašanje Kine moglo da postane agresivnije.

"Kina namerava da sprovede sveobuhvatnu sajber strategiju koja je do sada neviđenog dometa", upozorio je direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts.

"Kina eksploatiše našu transparerntnost i otvoreno društvo. Cilj su joj državni i lokalni zvaničnici i vlade. Pokušava da produbi podele između federalne vlade i lokalnih nivoa vlasti", rekao je Kouts.

Američki obaveštajni zvaničnici su upozorili da Kina testira mogućnonst da se infiltrira u izborne sisteme drugih zemalja, a to je najviše primećeno na proteklim izborima u Kambodži.

Peking je negirao tvrdnje predsednika Donalda Trampa i ocenio ih kao besmislene i ceo kampanje.

"Kina se uvek čvrsto držala politike da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Ne prihvatamo nikakve neosnovane optužbe protiv Kine", rečeno je u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

XS
SM
MD
LG