Linkovi

Ključna pitanja pred debatu - može li Bajden da izdrži, zašto Tramp treba da bude dosadan?


Donald Tramp i Džo Bajden, arhiva (AP)
Donald Tramp i Džo Bajden, arhiva (AP)

Nikada do sada kandidati u predsedničkim debatama nisu imali toliko materijala protiv svog protivnika.

Republikanac Donald Tramp je osuđen za krivično delo po 34 tačke optužnice, a čeka se početak suđenja u još tri slučaja. Kada je bio predsednik, Tramp je imenovao troje sudija Vrhovnog suda koji su doprineli ukiranju federalne zaštite prava na abortus - što je izazvalo posledice čak i u republikanskim državama. U drugom mandatu najavljuje da će se svetiti političkim protivnicima.

Veliko pitanje za aktuelnog predsednika Džoa Bajdena je, bilo fer ili ne, da li ima fizički i mentalni kapacitet da se sa 81 godinom suprotstavi Trampu. U ovom slučaju su možda najvažniji nivo energije i snage koje demokratski kandidat bude pokazao na sceni.

U četvrtak prva debata Bajdena i Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Debata će biti održana u četvrtak u 21 čas po istočnom vremenu, u studiju CNN-a u Atlanti. Trajaće 90 minuta i do septembra će biti jedino TV suočavanje dvojice kandidata.

Evo nekih od ključnih pitanja:

Da li će Bajden moći da iznese debatu?

Čini se da Bajden ima nizak kriterijum da se pokaže kao uspešan, barem delimično, jer ga 78-godišnji Tramp i republikanci često ismevaju zbog spoticanja u javnosti, koje povezuju sa njegovim godinama.

Trampovi saradnici čak dovode u pitanje u Bajdenovu sposobnost da ostane budan tokom celih sat i po debate.

Demokrate se nadaju da će Bajden prikazati isti nivo energije koji je pokazao u govoru o Stanju nacije. Ali, sučeljavanje uživo na televiziji sa protivnikom koji uživa u verbalnoj borbi je znatno drugačije od čitanja pripremljenog teksta u Kongresu.

Bajdenov tim je svestan da aktuelni predsednik ne može sebi da priušti da izgleda loše u noći kada ga bude gledala cela zemlja.

Da li će Tramp biti dosadan?

Tramp je već osigurao glasove svoje baze i sada ima priliku da ubedi neopredeljene i umerene glasače koji su prošli put glasali za Bajdena, ali sada nisu zadovoljni ni jednim kandidatom.

Ali, kako bi pridobio popularno nazvane "dvostruke hejtere" Tramp ne može da se osloni na svoje uobičajene poruke, vređanje na ličnoj osnovi i teorije zavere. Umesto da govori o pokradenim izborima ili osveti, Tramp će morati da iznese optimističnu verziju budućnosti i da napravi jasan kontrast u odnosu na Bajdena u vezi sa pitanjima zdravstvenog osiguranja ili obrazovanja.

Trampa su kritikovali zato što je u prvoj debati sa Bajdenom 2020. stalno upadao protivniku u reč i prekidao ga. Druga debata je prošla u mirnijem tonu i fokusirala se na različite vizije kandidata kada dođu na vlast.

Ukratko, Tramp će morati da bude malo dosadan u četvrtak. Može li da bude disciplinovan? Neki saradnici u to veruju, ali istorija pokazuje drugačije.

Napad na Kapitol centralna tema izborne kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Krivični postupci

Tramp sa sobom nosi izuzetno težak pravni teret - što je i prilika, ali i rizik za obojicu kandidata na sceni.

Bajdenova kampanja je nagovestila da će aktuelni predsednik govoriti o Trampovom krivičnom dosijeu. Bajden se uglavnom distancirao od pravnih procesa protiv Trampa kako ne bi delovalo da postoji političko mešanje.

Tramp, koji bez dokaza tvrdi da je Bajden odgovoran za njegovo krivično gonjenje, neće dozvoliti predsedniku da lako pređe preko toga.

Nedavno istraživanje pokazuje da oko polovina odraslih Amerikanaca podržava osuđujuću presudu protiv Trampa.

Sa druge strane, Bajden je svestan da Tramp može da krene na njegovog sina Hantera, kao što je to radio i pre četiri godine. Hanter Bajden je nedavno osuđen za krivično delo nelegalnog posedovanja oružja dok je koristio narkotike. Tramp je često govorio i o biznisu Hantera Bajdena u inostranstvu dok je njegov otac bio potpredsednik.

Gašenje mikrofona i moderatori

Pravila debate i moderatori su često važni za ishod debate. A pravila ovoga puta, barem za prvu debatu, su neobična.

Najpre, neće se poštovati tradicionalna pravila propisana od strane Komisije za predsedničke debate, već će na snazi biti ona oko kojih su se obe strane usaglasile.

U studiju CNN-a u Atlanti neće biti publike. Neće biti ni uvodnih reči. Mikrofon svakog kandidata biće ugašen osim kada je njegov red da govori. Neće biti dozvoljene unapred pripremljene beleške na sceni. Kandidati će imati kod sebe olovku, papir i flašu vode.

Bacanjem novčića je rešeno da će Tramp dati završnu reč.

Moderatori će biti voditelji CNN-a Dejna Beš i Džejk Taper, dvoje dobro poznatih TV lica koja su često prozivala Trampa zbog laži i teorija zavere.

Iako su Beš i Taper nekoliko puta kritički izveštavali i o Bajdenu, kampanja aktuelnog predsednika je uverena da će igrati aktivnu ulogu u odbacivanju Trampovih lažnih tvrdnji.

Bajdenov mikrofon će biti isključen kada Tramp bude govorio, ali mikrofon moderatora neće.

Abortus protiv imigracije

Iako je stil nekada važniji od suštine u debati, obojica kandidata imaju pred sobom značajne političke izazove.

Za Trampa, nema većeg od abortusa. Sudije Vrhovnog suda koje je on imenovao su doprinele da se ukine presuda Ro protiv Vejda, što je uzrokovalo zabrane abortusa širom SAD. Tramp ponavlja da je ponosan na svoj udeo u ukidanju presude Ro protiv Vejda, a Bajden jedva čeka da istakne baš to.

Tramp je rekao da neće podržati nacionalnu zabranu abortusa ako bude reizabran. Ali, s obzirom na njegovu istoriju, možda će morati dodatno da se potrudi ako želi da ubedi žene da mu veruju po tom pitanju.

Izazov za Bajdena jeste imigraciija. Demokratska administracija pokušava da ograniči broj imigranata koji ulaze iz SAD iz Meksika. Bajdenovi saradnici u privatnim razgovorima priznaju da će to pitanje biti aktuelno i kako se bude bližila jesen. Tramp više od svega voli da ističe ilegalnu imigraciju i očekuje se da napadne Bajdena po tom osnovu.

Bajden će se suočiti i sa pitanjem o politici prema ratu Izraela i Hamasa. Predsednik je razljutio neke od mogućih birača sa obe strane - jer i podržava i ponekad kritikuje Izrael. Imaće priliku da u četvrtak izloži svoj stav o tom komplikovanom pitanju. I neće biti lako.

XS
SM
MD
LG