Linkovi

Jedan osumnjičeni za planirani napad na koncerte Tejlor Svift poreklom iz Severne Makedonije, drugi iz Hrvatske i Turske


Austrijski policajac ukrašen narukvicama u centru grada u Beču, 8. avgusta 2024. (Foto: AP/Heinz-Peter Bader)
Austrijski policajac ukrašen narukvicama u centru grada u Beču, 8. avgusta 2024. (Foto: AP/Heinz-Peter Bader)

Dvojica osumnjičenih za planirani napad na koncerte Tejlor Svift u Beču inspirisani su Islamskom državom i Al Kaidom, saopštile su austrijske vlasti u četvrtak, a istražitelji su u jednoj od njihovih kuća pronašli materijale za pravljenje bombi.

Zvaničnici su rekli da je jedan od njih dvojice priznao da je planirao da ubije što je moguće više ljudi ispred mesta gde je koncert trebalo da se održi.

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Austrijanac, počeo je da planira napad u julu, a pre samo nekoliko nedelja postavio je na internet zakletvu na vernost aktuelnom vođi Islamske države. Planirao je da upotrebi noževe ili eksplozive domaće izrade.

Kako prenosi Glas Amerike na makedonskom jeziku, glavni osumnjičeni zove se Beran Aliji i austrijski je državljanin poreklom iz Severne Makedenije. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Skoplju nije zvanično potvrdilo njegov identitet. Međutim, austrijska policija je obavestila da je reč o 19-godišnjem Beranu A, a objavljen je i njegov identitet.

Kako se navodi, austrijska policija je od makedonskih kolega tražila dodatne informacije o Beranu, o njegovoj porodici, da li dolazi u zemlju i da li je bio sumnjiv službama bezbednosti u Severnoj Makedoniji.

"Njega je očito radikalizovala Islamska države i smatra da je ispravno ubijati nevernike", naveo je Omar Haidžavi Pirčner, šef Direktorata državne bezbednosti. Dodao je da je 19-godišnjak dao otkaz 25. jula i izjavio da i dalje ima velike planove.

Vlasti su saopštile da su takođe pronašle materijal Islamska države i Al Kaide u kući drugog osumnjičenog, 17-godišnjeg Austrijanca. On je pre nekoliko dana bio zaposlen u kompaniji koja je pružala usluge na mestu održavanja koncerata, a uhapsile su ga specijalne policijske snage u blizini stadiona.

Ovaj 17-godišnjak, koji ima turske i hrvatske korene i do sada je odbijao da komentariše optužbe, nedavno je raskinuo sa svojom devojkom, rekli su zvaničnici, dodajući da su obojica osumnjičenih nedavno doživela jasne društvene promene.

Napad je planiran za četvrtak ili petak, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

Tri koncerta Tejlor Svift u Beču otkazana su pošto je vlada potvrdila planirani napad na stadion, saopštio je organizator.

„Sa potvrdom vladinih zvaničnika o planiranom terorističkom napadu na stadion 'Ernst Hapel', nemamo drugog izbora osim da otkažemo tri zakazana nastupa radi opšte bezbednosti“, navodi Barracuda.music u objavi na Instagramu, dodajući da će sve karte biti automatski refundirane.

Austrijska policija uhapsila je u sredu dve osobe osumnjičene za planiranje napada na koncerte, rekao je Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost, na konferenciji za novinare u sredu.

„Tokom istrage otkrili smo pripremne radnje i primetili da je 19-godišnji osumnjičeni bio posebno fokusiran na koncerte Tejlor Svift u Beču“, rekao je Ruf i dodao da se osumnjičeni, austrijski državljanin, zakleo na vernost Islamskoj državi.

Policija je pretresla stan jednog od osumnjičenih u Ternicu i analizira predmete iz kuće.

Tri koncerta Tejlor Svift trebalo je da se održe u Beču od četvrtka do subote, a policija je očekivla oko 65.000 posetilaca svakog dana.

Turneja Eras, koja obara rekorde, počela je 17. marta 2023. u Arizoni a treba da se završi 8. decembra u Vankuveru u Kanadi.

Posle Beča, Svift nastupa u Londonu, gde je zakazano šest koncerata na stadionu Vembli, a prvi je zakazan za 15. avgust.

Austrijski kancelar Karl Nehamer napisao je na društvenoj mreži Eks da je "otkazivanje koncerata Tejlor Svift gorko razočarenje za sve fanove u Austriji".

“Situacija u vezi sa planiranim terorističkim napadom u Beču je bila voema ozbiljna", napisao je. Međutim, dodao je da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji policije, austrijske i stranih obaveštajnih službi "pretnja rano prepoznata, i sprečena je tragedija".

XS
SM
MD
LG