Linkovi

Republikanci zakazali prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena za 28. septembar


Zgrada Kapitola u Vašingtonu snimljena 13. juna 2023. (Foto: AP/Mariam Zuhaib)
Zgrada Kapitola u Vašingtonu snimljena 13. juna 2023. (Foto: AP/Mariam Zuhaib)

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da naredne nedelje održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsednika Džoa Bajdena zbog poslovanja članova njegove porodice.

U fokusu pretresa, zakazanog za 28. septembar, trebalo bi da budu "ustavna i pravna pitanja", u vezi sa navodima o Bajdenovom učešću u poslovnim operacijama njegovog sina Hantera u stranim zemljama, naveo je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu.

Republikanci - na čelu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem - proteklih nedelja su tvrdili da Bajdenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsednik Sjedinjenih Država pokazuju "kulturu korupcije."

Odbor takođe planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Hantera Bajdena i predsednikovog brata Džejmsa Bajdena "već ove nedelje".

Bela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu u sred predsedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju".

Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsednika devet meseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog dela", izjavio je Ian Sems, portparol Bele kuće.

Mekarti je prošle nedelje najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bajdena ili rizikuje da bude smenjen sa mesta predsedavajućeg.

Hanter Bajden, sin predsednika Bajdena u Vilmingtonu, 21. avgusta 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)
Hanter Bajden, sin predsednika Bajdena u Vilmingtonu, 21. avgusta 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvesno da li ima dovoljnu podršku tesne republikanske većine u tom telu da predlog bude usvojen. Neki članovi Kongresa su kritikovali dokaze koji su izneti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za "visoke prestupe i krivična dela."

Mekarti trenutno takođe nastoji da omogući usvajanje zakona neophodnog da bi se izbeglo zatvaranje federalne vlade krajem meseca.

Proces opoziva, kojim Kongres može da smeni predsednika s vlasti, uspostavljen je Ustavom. Predstavnički dom može da usvoji formalne članove optužnice - prostom većinom. Senat tada održava "suđenje" i može da smeni predsednika dvotrećinskom većinom. Demokrate imaju većinu u Senatu što znači da postoji izuzetno mala verovatnoća da će Bajden biti opozovan i smenjen.

XS
SM
MD
LG