Linkovi

Republikanci ponovo bez dogovora o predsjedavajućem Predstavničkog doma


Treći dan izbora predsjedavajućeg Predstavničkog doma: Kevin Mekarti okružen kolegama.
Treći dan izbora predsjedavajućeg Predstavničkog doma: Kevin Mekarti okružen kolegama.

Članovi Republikanske stranke ni danas u pet krugova glasanja nisu izabrali predsjedavajućeg tog doma Kongresa. To praktično znači da novi saziv Predstavničkog doma još nije položio zakletvu i da ovo tijelo nema pravilnik o radu, te ne može da funkcioniše.

Posle slabijeg od očekivanog rezultata na izborima za Kongres u novembru, republikanci imaju tijesnu većinu od 222 naprema 212. Za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od pola glasova - 218 kada su svi članovi prisutni.

Taj broj već treći dan ne uspijeva dostići Kevin Mekarti, koji se suočava sa protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca, koji predstavljaju "tvrdu" struju te stranke.

Slično kao i prethodna dva dana, protiv Mekartija je u svakom krugu glasalo 20 republikanaca koji čine manje od 10 odsto ukupnog broja republikanskih članova u Predstavničkom domu. Jedna predstavnica je glasala kao "prisutna", što ne ulazi u konačan zbir glasova.

Glasove 20 republikanaca dobijali su Bajron Donalds, Kevin Hern, te bivši predsjednik Donald Trump. Sve demokrate su podržale njihovog kandidata Hakima Džefrisa.

Današnja dešavanja u suprotnosti su sa nadanjima onih koji podržavaju Mekartija da će vidjeti barem neki pozitivan pomak nakon pregovora između republikanskih grupa koji su trajali sinoć i jutros. Istovremeno, Mekarti nije izgubio nijedan glas u odnosu na juče, što se može tumačiti kao dobar znak.

Zastoj u izboru predsjedavajućeg Predstavničkog doma doveo je do nezadovoljstva kod mnogih članova Republikanske stranke koji smatraju da na taj način mala grupa ultrakonzervativnih članova traći šansu republikanaca da iskoriste većinu koju su osvojili na izborima.

"Imate 20 osoba koje zahtijevaju bezuslovnu predaju 201. člana. Ja se neću predati", rekao je novinarima republikanski kongresmen Trent Keli u srijedu veče.

Slične stavove izrazilo još 17 republikanaca, dok je kongresmen Džon Džejms optužio 20 svojih kolega za "strahovladu".

Oni koji se protive Mekartijevom izboru smatraju da on nije spreman za žestoku strategiju suprostavljanja predsjedniku Džou Bajdenu i demokratama u Senatu.

"Da li će se on boriti za nas? Da li je spreman da zatvori vladu? Njegovi prethodni rezultati to ne pokazuju", rekao je kongresmen Ralf Norman koji je glasao protiv Mekartija.

Blokada u izboru predsjedavajućeg ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage Bajdenove administracije.

Izostanak dogovora o izboru lidera pokreće pitanja o tome kako će biti postignut sporazum o ključnim pitanjima kasnije ove godine, kao što su finansiranje vlade i podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

Predstavnički dom poslednji put nije uspio da izabere predsjedavajućeg u prvom krugu glasanja 1923. godine, kada se glasalo devet puta.

XS
SM
MD
LG