Linkovi

Izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa - ima li kraja i kakav će biti?


Sivi oblaci iznad Kapitola u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Sivi oblaci iznad Kapitola u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Republikanci, čiji su partijski sukobi paralizovali Predstavnički dom američkog Kongresa na tri nedelje, u ponedeljak će ponovo pokušati da uđu proces izbora novog lidera ovog doma čiji zadatak će biti rešavanje finansijske pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i finansiranje federalne vlade.

Frakcijski sukobi između ekstremnih desničara i umerenih republikanaca doveli su do svrgavanja bivšeg predsedavajućeg Kevina Makartija 3. oktobra i poremetili kandidature za liderstvo dvojice potencijalnih naslednika: Stiva Skalisa i istaknutog konzervativca Džima Džordana. Vakuum u rukovodstvu omeo je rad Kongresa jer se suočava sa rokom za izbegavanje zatvaranja vlade koji ističe 17. novembra, kao i sa zahtevom predsednika Džoa Bajdena da odobri vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini.

„Ovo je verovatno jedna od najsramnijih stvari koje sam video“, rekao je predsednik komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol, republikanac, za televiziju ABC u nedelju. „U suštini smo ugašeni kao vlada".

Zadatak izbora novog republikanskog kandidata za mesto predsednika Predstavničkog doma ponovo počinje u ponedeljak u 18.30, kada će se devet kandidata, među kojima i Tom Emer, pojaviti na partijskoj raspravi iza zatvorenih vrata.

Mekarti je podržao Emera, naglašavajući njegovo iskustvo u radu na usmeravanju stranačkih glasova o glavnim zakonima od januara, kada su republikanci postali većinska stranka u Predstavničkom domu.

„Ovo nije trenutak da se igrate sa učenjem na poslu“, rekao je Mekarti za televiziju NBC, iako je dodao: „Biće to teška bitka“.

Sa tesnom većinom od 221 prema 212 u Predstavničkom domu, nije jasno da li bilo koji republikanac može dobiti 217 glasova potrebnih da dođe do funkcije predsedavajućeg.

Svaki kandidat nominovan na partijskoj konferenciji ne može sebi da priušti da izgubi više od četiri republikanska glasa, a konferencija je podeljena oko smanjenja potrošnje, finansiranja Ukrajine i drugih aktuelnih pitanja.

Met Gec, republikanac koji je inicirao Mekartijevu smenu, požalio se novinarima da je Džordan dobio „nož u leđa na tajnom glasanju” nakon što je konferencija krajem prošle nedelje izglasala da se okonča njegova kandidatura za govornika.

Džordan je tri puta pokušao i nije uspeo da pobedi na glasanju. Podržao ga je bivši predsednik Amerike Donald Tramp, koji je jasan favorit da dobije nominaciju stranke da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine.

Kongresmen Džim Džordan iz Ohaja imao je tri neuspela pokušaja da se domogne najviše funkcije u Predstavničkom domu (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Kongresmen Džim Džordan iz Ohaja imao je tri neuspela pokušaja da se domogne najviše funkcije u Predstavničkom domu (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Demokrate su opisale Džordana kao opasnog ekstremistu, a protivnici unutar njegove stranke bili su ljuti zbog pritisaka njegovih pristalica koja je rezultirala pretnjama smrću.

Sedam od devet novih kandidata za govornika - Džek Bergman, Bajron Donalds, Kevin Hern, Majk Džonson, Den Majzer, Geri Palmer i Pit Sešns - glasali su za poništavanje Trampovog poraza od demokrate Džoa Bajdena 2020. na dan kada su Trampove pristalice napale Kongres, šestog januara 2021.

Dva preostala kandidata, Emer i Ostin Skot, nisu glasali za blokiranje potvrđivanja izbornih rezultata. Republikanci u Predstavničkom domu bili su upleteni u haos cele godine. Mekartiju je bilo potrebno čak 15 rundi glasanja da bi pobedio u izboru za predsedavajućeg u januaru.

To se dogodilo ovog meseca, kada ga je osam republikanaca kritikovalo što je usvojio zakon uz podršku demokrata koji je sprečio delimično gašenje vlade. Investitori kažu da je nemir doprineo turbulencijama na tržištu, a Bajden je pozvao republikance da reše svoje probleme.

XS
SM
MD
LG