Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminuo 51, nevakcinisani lekari gube licencu, BIRN o lažiranim brojevima


Medicinski radnici staraju se o pacijentima obolelim od Kovida 19, u kovid-bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Medicinski radnici staraju se o pacijentima obolelim od Kovida 19, u kovid-bolnici u Batajnici, 4. oktobra 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji su u protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od Kovida 19 umrle 54 osobe, a od 22.710 testiranih registrovano je 6.786 novih slučajeva infekcije, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Na bolničkom lečenju su 6.643 osobe, a na respiratorima je ukupno 286 pacijenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je danas da situacija u vezi sa epidemijom kovida u Srbiji "nije sjajna" i da državni vrh nije zadovoljan pre svega zbog građana i zdravstvenog sistema koji je izuzetno prenapregnut, dodajući da je "samo pitanje momenta" kada će biti uvedene kovid propusnice.

Lončar je rekao da se u sredu sastao sa predstavnicima Srpskog lekarskog društva na kome je dogovoreno da će Lekarska komora Srbije protiv onih lekara koji pacijentima sugerišu da se ne vakcinišu podneti prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi.

Ti lekari, dodao je, odgovaraće i pred sudom časti Komore i "verovatno će izgubiti licencu".

Ukazao je da će Srbija "pre ili kasnije" morati da uvede kovid propusnice "da bismo spasavali zdravlje i ljudske živote" i da je "samo pitanje momenta" kada će se to dogoditi.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje kovid propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih "u kojima nigde ne može da se uđe" bez tih propusnica.

On je rekao da bi ugostitetelje, ukoliko e odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata ali za one ljude koji su vakcinisani "ili da ne rade uopšte".

Bolnica u Batajnici puna

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno više od 830 pacijenata i da nemaju više slobodnih mesta.

"Jutros sam pustila na kovid grupu 20 mesta, pre dva minuta sam informisana da više nemamo nijedno slobodno mesto. Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi", rekla je Adžić Vukičević za RTS.

Ona je navela da su u toku prethodnog dana i noći primili 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi.

"Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana", rekla je ona. "Više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dve doze, najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli", naglasila je Adžić Vukičević.

"U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživeo respirator, koji je 1996. godište, čija majka koja imala 49 godina je ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije", kazala je Adžić Vukičevićeva i dodala da u ovom momentu zajedno u sobi leži po troje, četvoro članova jedne porodice.

Ona je napomenula da pacijenti koji su izgubili borbu sa kovidom nažalost nisu bili vakcinisani.

U Nišu u bolnici i osmoro dece

U Univerzitetskom Kliničkom Centru Niš, koje čine infektivna klinika, dečije kovid infektivno odeljenje i GAK, ukupno je hospitalizovan 73 pacijent, od kojih je 68 pacijenata kovid-19 pozitivno, a među njima i osmoro dece, dok je u novoj novoj zgradi na lečenju 100 pacijenata.

Kod 99 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa kovid-19, saopštio je Klinički centar Niš u preseku od 16 sati. Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 14 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

BIRN: Podaci o tri puta više umrlih od Kovida

U toku 2020. godine postojale su uredno popunjene potvrde o smrti u kojima se kovid kao uzrok navodi u preko 10.000 slučajeva, dok je zvanično saopštavan daleko manji broj, oko 3.000, piše istraživačka mreža BIRN, prenosi FoNet.

Podseća se da je letos zvanično saopšteno da je u Srbiji od korone preminulo 10.356 ljudi, ali da je prećutano da je taj broj utvrđen na osnovu potvrda o smrti koje su lekari popunili tokom 2020. godine i u kojima su kao uzrok smrti naveli korona virus potvrđen laboratorijskim nalazima ili na osnovu kliničke slike.

Navedeno je da je taj broj tri puta je veći od ukupno 3.130 preminulih koliko je za isti period zvanično objavljeno na sajtu covid19.rs. Iako je predstavljeno da je podatak o 10.356 preminulih od korone najveći mogući broj izveden na osnovu revizije koju je sprovela Komisija za analizu smrtnih ishoda, ovo je zapravo najmanji broj ustanovljen isključivo na osnovu potvrda o smrti koje su stizale u Republički zavod za statistiku (RZS) po redovnoj proceduri, pokazuju podaci koje je BIRN dobio iz RZS.

To znači da su tokom 2020. godine postojali tačni brojevi preminulih, za njih se znalo na nivou bolnica u kojima su popunjavane potvrde o smrti, ali su do javnosti stizali neki drugi, umanjeni podaci.

Komisija nije objasnila kako je došlo do ogromne razlike između stvarnog stanja i podataka objavljenih na covid19.rs, ali iz danas dostupnih podataka "jasno je da nije u pitanju razlika u metodologiji, kako su svojevremeno tvrdili predstavnici Vlade i Kriznog štaba".

Podaci predstavljaju problem i sada kada dnevno od korone umire oko 50 ljudi, upozorio je BIRN i naveo da dosadašnje upravljanje epidemijom pokazuje ne samo da su podaci netransparentni već i da nije jasno na osnovu kojih informacija Krizni štab donosi odluke.

XS
SM
MD
LG