Linkovi

Kovid u Srbiji: Nakon jučerašnjeg skoka, danas za 50 odsto više novozaraženih


Arhiva - Proslava Nove godine u centru Beograda, 31. decembra 2021.
Arhiva - Proslava Nove godine u centru Beograda, 31. decembra 2021.

U Srbiji je i u poslednja 24 časa, do srede u 15 sati, došlo do ponovnog porasta broja novozaraženih, pa je tako registrovano je 7.488 slučajeva od testiranih 25.516, što je za oko 50 odsto više od jučerašnjih 5.224.

Preminulo je 25 osoba, u bolnicama se nalazi 2.194 zaražena, dok je na respiratorima 74, zvanični su podaci Ministarstva zdravlja.

Navala na kovid ambulante, proslave "stižu na naplatu"

U kovid ambulanti Novi Sad petostruko se povećao broj pregleda i pacijenata pozitivnih na korona virus u odnosu na nedelju pre dočeka 2022. godine, prenosi danas portal 021.rs.

U Domu zdravlja za 021.rs navode da su zbog velikog rasta broja pacijenata morali da povećaju broj lekarskih ekipa u ambulanti, ali da se i uprkos tome mora čekati po nekoliko sati na pregled. Navode da su prošle nedelje dnevno imali od 20 do 30 pozitivnih pacijenata, te da se taj broj drastično uvećao nakon dočeka. Već u ponedeljak bilo je oko 50 pozitivnih, u utorak gotovo 160 njih, a broj pregleda se ne smanjuje ni danas.

Koordinatorka kovid ambulante na Novom naselju Aleksandra Milinković Lacković rekla je za 021.rs da se uglavnom javljaju mlađi ljudi s lakšim simptomima i da je, po svemu sudeći, reč o zaražavanju na proslavama, jer gotovo svaki građanin navodi da je bio na nekom od organizovanih dočeka Nove godine.

Ona savetuje građane da ukoliko imaju neki od simtpoma koronavirusa, a koji nije teži ili pak sumnjaju da su zaraženi jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, da sačekaju dva-tri dana, jer bi momentalni dolazak u ambulantu i testiranje moglo da pokaže negativan rezultat.

Radovanović: Broj umrlih četiri puta veći

Sada imamo više od 12.000 umrlih od koronavirusa, a zapravo je cifra četiri puta veća, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović i upozorio da ove zime "niko više ne vodi računa o merama, pa se virusi slobodno šire, razvijaju i mutiraju".

Radovanović je za dnevni list "Nova" rekao da je za Novu godinu "dozvoljeno bezumlje" i da će to "skupo da nas košta".

Radovanović je upozorio da omikron soj hara u zemljama u kojima je znatno veći broj stanovnika vakcinisan nego u Srbiji.

Ako se računaju svi građani, u Srbiji je, po njegovoj oceni, vakcinisano manje od 50 odsto ljudi, što je veoma niska stopa imunizacije u odnosu na evropske zemlje.

Radovanović je naglasio da oni koji su na dve doze vakcine sada imaju slabiji imunitet "i u opasnosti su". Rekao je da omikron "udara na pluća, tako da ćemo imati pneumoniju u velikim brojkama".

Radovanović je ocenio da su se građani prošle godine štitili od kovida, "pa nas je to spaslo i od gripa", preneo je FoNet.

Patrijarh Porfirije poziva na poštovanje mera: Molimo se da zaraza prođe

Božić danas sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestitamo svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosimo molitve Bogomladencu Hristu, molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe, poručio je u božićnoj poslanici srpski patrijarh Porfirije i pozvao na poštovanje razumnih mera i preporuka vlade.

Crkva, stoga, poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku, istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve, preneo je FoNet.

Virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema, smatra patrijarh Porfirije i dodaje da je on, pored ostalog, izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva čevekovim miroljubivim staništem.

Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji, naglasio je patrijarh.

U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću, naveo je patrijarh Porfirije, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci.

Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti, istakao je patrijarh.

Doček i za Novu godinu po Julijanskom kalendaru

Preduzeće Beograd na vodi saopštilo je danas da, posle dočeka Nove godine na Sava Promenadi, i za srpsku Novu godinu 13. januara posetiocima priprema novi vatromet i laserski šou, uz besplatan koncert Željka Joksimovića.

Ulaz na koncert je slobodan, a doček srpske Nove godine u Beogradu na vodi odvijaće se uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, dok će kovid redari voditi računa da se prisutni pridržavaju propisa kojima se sprečava širenje kovida, navodi se.

XS
SM
MD
LG