Linkovi

Pojačan nadzor za povratnike iz inostranstva, boravak u Crnoj Gori "veliki rizik"


 Putnici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu
Putnici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

U poslednja 24 sata u Srbiji nema preminulih od koronavirusa, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. Testirano je 5.930 osoba od kojih je 29 pozitivno na koronavirus.

Na respiratorima je 28 pacijenata, a u bolnici je 791 osoba.

Krizni štab je najavio da će od 18. septembra od 18 sati biti pojačan nadzor nad povratnicima iz inostranstva zbog pogoršane epidemiološke situacije u regionu i Evropi.

Na konferenciji za novinare je pojašnjeno da nadzor neće podrazumevati ograničenje slobode kretanja, ali da još nije precizirano kako će se sprovoditi na terenu.

Kako je objasnio epidemiolog Predrag Kon, izvesno je da će građani dobijati upozorenje da se u roku o 24 sata po povratku iz inostranstva jave u kovid ambulante i da budu prijavljeni jer "možda nose virus, a to i ne znaju".

Kako će to biti, to ćemo saopštiti pre petka, svakako da bi svi znali šta da rade. Sigurno će biti da će dobijati upozorenja sa obavezom da se jave“.

"Veliki rizik biti boraviti u Crnoj Gori"

Kon je istakao da granice „ne smeju ostaviti otvorene“ i upozorio da je zbog epidemiološke situacije „veliki rizik boraviti u Crnoj Gori“.

Zamenica direktorke Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kazala je da je u Evropi više od 20 zemalja zabeležilo rekordne brojeve novoobolelih.

"Registruje se rastući trend, oko nas su mnogobrojna žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa. U Srbiji je situacija stabilna, ali može jako brzo da se promeni i to zavisi od nas”, upozorila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je u zemljama u okruženju veći rizik da dođe do inficiranja, pa u Crnoj Gori na sto hiljada ljudi ima 282 zaraženih, u BiH je zaraženo 94 na sto hiljada, a u Hrvatskoj 80 na sto hiljada ljudi.

U Srbiji je u prethodne dve nedelje registrovano prosečno 15 obolelih na sto hiljada stanovnika, rekla je Kisić Tepavčević.

Predrag Kon je kritikovao ugostielje zbog organizacije masovnih okupljanja i rekao je je potrebno i njihovo angažovanje u borbi sa epidemijom.

"Bezbednije je biti sa maskom na Infektivnoj klinici, nego bez maske na nekoj zabavi u Crnoj Gori“", zaključio je član Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG