Linkovi

Eksplozija korone u regionu, Srbija "zemlja sa najmanjim rizikom"


Arhiva, ilustracija - Medicinski radnik u zaštitnom odelu , tokom pandemije koronavirusa, u karantinskom prostoru u Jangonu, Mjanmar, 5. oktobra 2020.
Arhiva, ilustracija - Medicinski radnik u zaštitnom odelu , tokom pandemije koronavirusa, u karantinskom prostoru u Jangonu, Mjanmar, 5. oktobra 2020.

I dok se broj novozaraženih u zemljama Balkana drastično povećava, u Srbiji je situacija i dalje pod kontrolom, mada zdravstveni zvaničnici upozoravaju da se takva situacija može promeniti u roku od samo nedelju dana.

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata zabeležena 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba je preminula, tako da je je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.206.

Bosna i Hercegovina beleži 453 nova slučaja zaraze korona virusom, od čega u Federaciji BiH zaraženo je još 296 osoba, u Republici Srpskoj 155, a u Brčko distriktu dva nova slučaja.

Slovenija takođe beleži rekord - od testiranih 3.665 uzoraka, potvrđeno je 387 novozaraženih, a jedan pacijent je preminuo.

U Srbiji je, prema podacima od četvrtka u 15 sati, u protekla 24 umrle dve osobe, dok je od 6.139 testiranih registrovano 152 novoinficiranih

U Srbiji daleko najmanje novozaraženih

Zamenica direktora Instituta "Batut" doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je da, iako je Srbija u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za oboljevanje od koronavirusa, iskustva iz drugih zemalja pokazuju da se to može promeniti brzo.

"Iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju", naglasila je Kisić Tepavčević za RTS

Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, rekla je ona.

Kazala je da kada se razmatra epidemiološka situacija, sami apsolutni brojevi ne govori mnogo, već stope incidencije kao merilo rizika obolevanja u populaciji.

"U toku ove nedelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedelje i za oko 19 odsto je veći rizik obolevanja nego što je bilo u toku prethodne nedelje", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da su to su još uvek izuzetno niske stope, sa vrednošću ispod 10 na 100.000, kao i da smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje.

"Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju", naglasila je doktorka.

Stigla vakcina koja pojačava imunizaciju starijih

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da su u Srbiju u četvrtak stigle dodatne količine pneumokokne vakcine koja je važna za imunizaciju osoba posebnog rizika, odnosno starije od 65 godina u ustanovama za smeštaj starih i odraslih.

Ističe se da je vakcina obezbeđena i za državne i za privatne domove za stare i da će biti besplatna.

Cilj imunizacije je da se kod osoba u posebnom riziku smanji mogućnost nastanka sekundarne bakterijske infekcije kao komplikacije primarne virusne infekcije.

XS
SM
MD
LG