Linkovi

Još 614 zaraženih koronavirusom u Srbiji, broj hospitalizovanih raste


Infektivna klinika u Beogradu
Infektivna klinika u Beogradu

U Srbiji je u protekla 24 sata registovano još 614 zaraženih koronavirusom, a preminule su još tri osobe, pa je ukupan broj umrlih od početka pandemije 792.

Broj osoba na bolničkom lečenju je u konstantnom porastu, pa je u nedelju narastao na 694, pokazuju zvanični podaci na sajtu covid19.rs. Na respiratorima je 26 osoba.

Iako broj obolelih u Srbiji raste iz dana u dan i u nekim danima je veći nego tokom vanrednog stanja, nadležni poručuju da neće biti ukidanja slobode kretanja niti sličnih restrikcija i apeluju na građane da striktno poštuju mere.

Nošenje maske je obavezno u zatvorenom prostoru i napolju gde nije moguće održati fizičku distancu, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi na jednom mestu.

"Vakcina u Srbiji do marta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će do marta Srbija dobiti 350 hiljada doza vakcine "Fajzer i birth" i da će to biti tek dovoljno da pokrije zdravstveni sistem i veći deo policije i vojske.

Predsednik je rekao da se pokušava da se i pre nove godine nabavi vakcina za najugroženije kategorije stanovništva, kao i da će on prvi primiti vakcinu kako bi dao primer građanima.

"Prvu vakcina koja dođe u Srbiju ja ću da primim, Ana će od drugog, neko treći će od trećeg".

Predsednik Srbije je najavio da će vakcina biti besplatna.

Novi rekord i nove mere u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je od posledica koronavirusa preminulo osam osoba, a registrovan je 2.421 novi slučaj što je najviši dnevni rekord od početka epidemije, prenosi Fonet. Od početka epidemije preminulo je 437 osoba, a trenutno je 825 pacijenata na bolničkom lečenju.

Zbog skoka u broju obolelih, od ponedeljka će u toj zemlji biti zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, prodaja alkohola neće biti moguća od ponoći do 6 ujutru, maske će biti obavezne i na otvorenom prostoru gde nije moguće držati distancu.

Sportska takmičenja u Hrvatskoj mogu da se održavaju bez publike, dok sva javna okupljanja mogu trajati do 22 sata, osim u ugostiteljskim objektima gde mogu trajati do ponoći.

XS
SM
MD
LG