Linkovi

Rajaković za Glas Amerike: Uživam u Torontu, dugo sam se spremao za ovo


Darko Rajaković tokom utakmice protiv Vizardsa u Vašingtonu, 27. decembra 2023. (Foto: AP/Alex Brandon)
Darko Rajaković tokom utakmice protiv Vizardsa u Vašingtonu, 27. decembra 2023. (Foto: AP/Alex Brandon)

Kada je 13. juna ove godine Darko Rajaković imenovan za glavnog trenera NBA ligaša Toronto Reptorsa, ispisao je stranice moderne košarkaške istorije. Postao je tek drugi evropski glavni trener neke NBA ekipe u istoriji i u tom ekskluzivnom klubu se pridružio zemljaku Igoru Kokoškovu koji je vodio Finiks Sanse.

Prilikom letošnjeg imenovanja Rajakovića, predsednik Toronta Masai Udžiri rekao je da šampion NBA lige iz 2019, “ulazi u novu eru, jer je prigrlio nove ideje i stav koje donosi novi trener”.

Sada, skoro šest meseci od dolaska na novu funkciju Rajaković i Reptorsi se bore za plasman u doigravanje, a u prvih 30 mečeva zabeležili su 12 pobeda, samo na momente pokazujući da ekipa ima potencijal i nagoveštavajući bolje dane u novoj godini.

“Učimo svakog dana o našem timu, šta možemo, šta imamo… Učimo o našim igračima kako mogu najviše da pomognu ekipi. U procesu smo svega toga, ovo je moja prva sezona kao prvog trenera ekipe. Na početku sezone smo imali nekoliko jako dobrih pobeda, imali smo i neplaniranih poraza, tako da očekujemo da ćemo igrati bolje u nastavku sezone”, rekao je Rajaković u razgovoru za Glas Amerike.

Pre nego što je postao glavni trener Toronta, srpski stručnjak je prethodnih devet godina bio pomoćnik u Oklahoma Sitiju, Finiksu i Memfisu.

Rajaković: Velika je razlika… Ogromna je razlika u odgovornosti, u opisu posla, odlukama koje se svakodnevno donose na terenu i van njega. Ali to je nešto za šta sam se spremao jako dugo vremena i uživam u ovoj ulozi.

Glas Amerike: A pritisak?

Rajaković: Pritisak je samo ono što sam sebi stvorim u glavi. Imam jaku ambiciju. Želim da dam sve od sebe, da pomognem timu kako god mogu. Pritisak svakako postoji, ali on je sastavni deo posla.

Glas Amerike: Kako ocenjujete partije srpskih košarkaša Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića u dosadašnjem toku sezone?

Rajaković: Fantastično. Nikola je dva puta MVP lige, MVP finala, čovek koji je osvojio šampionski prsten. Stvarno igra na jako visokom nivou. Imali smo priliku da se vidimo pre sedam dana u Torontu. Igra fantastičnu sezonu. Isto tako, Bogi igra odličnu sezonu, dobro se uklopio u sistem koji ima trener Kvin Snajder. Želim im sve najbolje.

Jokić, aktuelni prvak NBA lige sa Denver Nagetsima, u dosadašnjem toku sezone prosečno po utakmici beleži 26,3 poena, 12,4 skoka i 9,2 asistencije. Bogdanović u dresu Atlanta Hoksa ima prosečan učinak od 17,9 poena, 3,4 skoka i 2,7 asistencija.

Rajaković: Očekujem bolje partije kako sezona odmiče
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Darko Rajaković je pre četiri godine na Svetskom prvenstvu u Kini bio pomoćnik tadašnjeg selekora Aleksandra Đorđevića. Sledi olimpijska godina, a mladi stručnjak veruje u sadašnjeg selektora Svetislava Pešića i očekuje dobre vesti iz Pariza.

Rajaković: Ima do Olimpijskih igara još mnogo, treba da vidimo koji ćemo sastav imati. Selektor Svetislav Pešić radi odličan posao, dosta je u komunikaciji sa igračima. Ima odličan plan, imam apsolutno poverenje da ćemo napraviti dobre rezultate.

Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta sledeće godine, a Srbija će to biti tek drugo učešće od osamostaljenja, pošto je propustila takmičenja u Pekingu i Londonu, igrala u Riju, a zatim se nije kvalifikovala za Tokio.

XS
SM
MD
LG