Linkovi

Šesti dan barikada na Kosovu


Blokada puta u blizini sela Rudine na severu Kosova, 13. decembar 2022.
Blokada puta u blizini sela Rudine na severu Kosova, 13. decembar 2022.

Srbi na severu Kosova već šesti dan održavaju barikade i blokiraju puteve, iz protesta zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, kojeg kosovske vlasti optužuju da je napao policajce i članove lokalne izborne komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu razgovarao sa specijalnim izaslanicima Evropske unije Miroslavom Lajčakom i SAD Gabrijelom Eskobarom postoje neke ideje oko rešavanja sadašnje situacije na Kosovu, "ali da li će se uspeti, videće se".

Lajčak i Eskobar i nisu otkrivali detalje sastanka, ali je američki zvaničnik u intervjuu za N1 rekao da "postoje elementi za optimizam".

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Vlada Srbije ima pravo da se obrati KFOR-u, ali da je potrebno "političko rešenje", javlja N1.

„Ovo je pitanje koje ostaje političko i samim tim zahteva političko rešenje. Ne vidim mogućnost vojnog rešenja. Ono što treba da uradimo jeste da „situaciju smirimo i stvorimo mir i stabilnost na tom prostoru. I da ljudi koji tamo žive mogu imati jasna očekivanja o tome kako će njihov životi izgledati u budućnosti, a to može da se postigne kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opština“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da je važno smiriti situaciju na Kosovu, ukloniti barikade i vratiti se dijalogu i razgovoru o "predlogu koji smo izneli kako bismo došli do trajnog i sveobuhvatnog rešenja između Beograda i Prištine".

Borelj je, uoči sastanka Saveta EU, rekao da su proteklih dana svedoci velikih probelma na severu Kosova i da je poslao specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu.

"Obavestiću lidere o situaciji i zamoliti sve u regionu da smire situaciju i da se vrate dijalogu, jedinom putu za evropsku perspektivu Kosova i Srbije", istakao je Borelj, prenosi FoNet.

"Naša vojska budna i spremna da reaguje"

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je "užasno pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi i da nema strategiju i planove u zavisnosti od razvoja događaja na Kosovu, jer ih ima", prenosi FoNet.

"Naša vojska je uvek budna i spremna da reaguje na način na koji to država bude tražila", rekao je Vučević za TV Hepi.

On je apelovao na Srbe na Kosovu da izbegnu na svaki način sukobe sa pripadnicima međunarodnih snaga i dodao da su dobijeni obaveštajni podaci da kosovski Albanci imaju planove i scenarije da se umešaju među Srbe i napadnu pripadnike Kfora.

XS
SM
MD
LG