Linkovi

Kosovo: Najmlađa populacija u Evropi, 200.000 stanovnika više nego na popisu iz 2011.


Predstavljanje preliminarnih rezultata popisa na Kosovu (Foto: Budimir Ničić/VOA)
Predstavljanje preliminarnih rezultata popisa na Kosovu (Foto: Budimir Ničić/VOA)

Agencija za statistiku Kosova objavila je zvanične preliminirne podatke o popisu stanovništva koji je na Kosovu sproveden u periodu od 5. aprila do 24. maja.

Prema tim podacima, popisano je 1.586.659 građana, od čega 795.046 muškaraca i 791.614 žena. U dijaspori, gde će popis trjati do 31. avgusta, do sada je popisano 600.000 ljudi.

Najviše popisanih građana je u Prištini, nešto više od 270.000, zatim Prizrenu 147.428 i Uroševcu 109.345.

U većinski srpskim opštinama najveći odziv na popisu bio je u opštini Gračanica gde se popisao 19.371 građanin, zatim u Štrpcu - 10.819 ljudi. Na severu Kosova najviše popisanih je u Leposaviću 3.207, zatim Severnoj Mitrovici 2.349, Zubinom Potoku 758 stanovnika, a najmanji odziv je bio u opštini Zvečan gde je popisano 455 stanovnika.

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati naveo je da su Srbi na početku procesa bojkotovali popis.

„U prvih pet dana srpska zajednica je bojkotovala popis, ali su nakon toga počeli su da učestvuju, na jugu celokupno srpsko stanovništvo je bilo deo popisa“, rekao je Kastrati navodeći da su na severu Kosova Srbi uglavnom bojkotovali.

U poređenju sa popisom iz 2011, Kastrati je naveo da je došlo do značajnih demografskih promena ističući da se “stanovništvo uvećalo za 200.000 ljudi“.

Prema ovim podacima, Kosovo i dalje ima najmlađu populaciju u Evropi, gde je prosečna starost stanovništva oko 30 godina.

„Imamo velike promene koje se tiču godišta, imamo više ljudi od 22 do 24 godine. Imamo povećanje onih preko 65 godina“, kaže Kastrati.

Na događaju koji je organizovala Agencija za statistiku Kosova, učestvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da je sprovođenje popisa stanovništva jedan od najprioritetnijih projekata Vlade Kosova tokom ove godine.

„Ovaj popis nije samo statistička vežba - to je odraz naše posvećenosti razumevanju i rešavanju potreba našeg stanovništva - obezbeđivanju jednake raspodele resursa, kao i postavljanju temelja za donošenje odluka koje će oblikovati budućnost Kosova“, rekao je Kurti.

Konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova očekuju se do kraja ove godine, a prema rečima direktora Agencije za statistiku Kosova Avnija Kastratija ne očekuju se bitne promene u odnosu na preliminarne podatke koji su danas predstavljeni.

XS
SM
MD
LG