Linkovi

21 godina od bombaškog napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama


ARHIVA - Vojnici KFOR-a na mestu eksplozije autobusa 16. februara 2001. godine (Foto: Reuters/Hazir Reka)
ARHIVA - Vojnici KFOR-a na mestu eksplozije autobusa 16. februara 2001. godine (Foto: Reuters/Hazir Reka)

Ni posle 21 godine od napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama, kod Podujeva, u kojem je poginulo 12 i povređeno 43 građana srpske nacionalnosti, niko još nije odgovarao za ovaj zločin. Istraga je zbog nedostatka dokaza obustavljena još 2013. godine.

Parastos stradalima koji su pre 21 godinu izgubili život u bombaškom napadu na autobus Niš ekspresa, održan je u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu. Aktiviranjem mine na magistralnom putu u selu Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa iz konvoja kojim su raseljeni Srbi sa Kosova, u pratnji Kfora, krenuli na Zadušnice. Na licu mesta poginulo je 10 osoba, a još dve su kasnije podlegle povredama.

“Posle ovoliko vremena i ovoliko godina nama je ostala tuga i ostao je bol, na Bogu smo ostavili pravdu, od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti da ne zaboravi, medijima da dolaze ovde da se sećamo svega onoga što je bilo i što je prošlo i što samo po godinama znamo koliko je vremena prošlo. Bol i tuga su svake godine isti, a svakim danom su sve teži. Sve nas je manje kao što kažu, nama bol nije manja i nije lakša”, rekla je Jelena Dragović-Stojanović, sestra stradale Mirjane Dragović.

Još jedna tužna godišnjica u Livadicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Parastosu su pored porodica i prijatelja prisustvovali i lokalni srpski zvaničnici.

“Danas je tužan dan za sve nas. Dvadeset i jedna godina je prošla, ali ne i bol koju osećamo svi, a najviše porodice naših nevino stradalih. Svih ovih godina ta bol ne jenjava. Nažalost, pojačava se dubokim osećajem nepravde. Danas, okupljeni u Lapljem selu, ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav, da ga pokrije zaborav i nastojaćemo da podsećamo, da tražimo pravdu za naše žrtve”, rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Bivši gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je 16. februara 2001. godine bio u jednom od autobusa, smatra da najveću odogovrnost za nerešavanje ovog zločina snosi međunarodna zajednica.

„Sećanje na ovaj dan je stvarno užasno. Desilo se nešto što tada niko nije očekivao. Bio sam u drugom autobusu odmah iza onog koji je dignut u vazduh i ta slika mi je pred očima stalno kada dođem ovde, na pomen. Užasno je to što se do sada nisu pronašli počinioci. Nekako su stvari ovde na Kosovu uvek bile komplikovane. Ima, nažalost, mnogo ovakvih dana, dosta žrtava, ali do sada ni jedan počinilac nije pronađen", rekao je Popović.

Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za napad u Livadicama bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine. Usled nedostatka dokaza istraga o slučaju Livadice je 2013. godine obustavljena.

XS
SM
MD
LG