Linkovi

Zajednica srpskih opština prioritet


Glasanje u severnom delu Kosovske Mitrovice
Glasanje u severnom delu Kosovske Mitrovice

Od ukupno deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u devet opština gradonačelnik će biti iz Građanske inicijative "Srpska"

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, od sedam opština sa srpskom većinom u kojima je juče održan drugi krug izbora za gradoinačelnike na Kosovu u šest je pobedila Građanska incijativa “Srpska”. Prvi korak većinski srpskih opština biće formiranje Zajednice srpskih opština poručuju iz Građanske inicijative Srpska.

Od ukupno deset opština sa srpskom većinom na Kosovu u devet opština gradonačelnik će biti iz Građanske inicijative Srpska, preliminarni su rezultati Centralne izborne komisije nakon održana oba kruga lokalnih izbora na Kosovu.
U severnoj Mitrovici pobedio je Krstimir Pantić sa 55,20 odsto glasova dok je njegov protivkandidat Oliver Ivanović dobio 44,80 glasova. Oliver Ivanović rekao je na konferenciji za novinare da će konačni rezultati biti poznati tek kada budu prebrojani uslovni glasovi, kojih je 500.

“ U svakom slučaju, ja bi pre svega želeo da se obratim ljudima koji su glasali za nas, glasanjem za nas oni su zapravo pokazali ogromnu hrabrost, jer nije bilo lako glasati mimo volje čitave Vlade, koja je dolazila ovde i koja je propagirala ili zagovarala glasanje za kandidata, koji je objektivno loš”, rekao je Ivanović.

Pored Mitrovice kandidati Građaske inicijative “Srpska” za gradonačelnike pobedu su odneli i u preostale tri opštine na severu Kosova Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću. U sredinama južno od Ibra “Srpska” nije ostvarila pobedu jedino u Štrpcu, dok su u Klokotu, Ranilugu, Novom brdu, Partešu i Gračanici pobedili kandidati “Srpske”.

Predsednik ove Građanske inicijative Vladeta Kostić kaže da su rezultati ovih izbora pokazali da Srbi sa Kosova najviše veruju državi Srbiji. On je za Glas Amerike kazao da će prioritet novih opštinskih vlasti biti formiranje Zajednice srpskih opština

“U najskorijem periodu planiramo da konstituišemo lokalne samouprave, gde su naši kandidati postali gradonačelnici i da krenemo u donošenje samog statuta i formiranje Zajednice srpskih opština. Preko te Zajednice srpskih opština, pokušaćemo da podignemo standard naših građana, da radimo na “dovlačenju” ako tako mogu da se izrazim stranih investitora, koji će ulagati u nova radna mesta”, rekao je Kostić

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo kaže da je drugi krug izbora izuzev opštine Parteš Pasjane, gde je uništen izborni materijal, protekao bez većih problema i da nije bilo prijava koje mogu bitno da utiču na birački proces.

“U selu Pasjane u biračkom centru se nalaze tri biračka mesta i sva tri biračka mesta su oštećena. Od četiri biračke kutije, pošto postoji, jedna kutija je sačuvana, tri kutije su potpuno uništene i materijal u tim kutijama. Ono što smo uspeli da doznamo da je policija I tužilaštvo pokrenulo postupak i Centralana izborna komisija će tek nakon dobijenih informacija od policije I tužilaštva doneti konkretne odluke."

Što se tiče opština sa albanskom većinom, po pisanju prištiskih medija Demokratska partija Kosova Hašima Tačija najveći je gubitnik drugog kruga izbora za gradonačelnike jer je izgubila u Gnjilanu, Uroševcu, Vitini i Lipljanu, gde je proteklih godina imala vlast.

Takođe najveće iznenađenje je pobeda Špenda Ahmetija kandidata iz Pokreta Samoopredeljenja u Prištini i poraz kandidata Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe. Zvanični rezultati ksoovskih lokalnih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 3. Decembra, a nakon toga Komisija će potvrditi rezultate o izboru novih gradonačelnika koji će u periodu od 30 dana pred odbornicima položiti zakletvu.
XS
SM
MD
LG