Linkovi

Kosovo: Izborni proces u srpskim opštinama ispod standarda EU


ARHIVA - Rano glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu, 11. jun 2017.
ARHIVA - Rano glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu, 11. jun 2017.

Protekli lokalni izbori bili su u većem delu Kosova konkurentni i dobro organizovani, navodi se u preliminarnom izveštaju Izborne posmatračke misije Evropske unije koja je pratila izbore 22. oktobra. Međutim u izveštaju se navodi da izborni proces u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije ispunio neke od međunarodnih i evropskih standarda.

Izborni proces se u velikoj meri razlikovao u kosovskim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom u odnosu na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom”, rekao je predstavljajući preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije glavni posmatrač ove misije Alojz Peterle.

On je kazao da su u opštinama gde Albanci čine većinu izbori bili konkurentni, a atmosfera kampanje mirna, što je omogućilo kandidatima da slobodno prenose svoje poruke biračima. Peterle je istakao da ostaje, kako je kazao, velika zabrinutost u vezi sa demokratskim izbornim procesom u delovima Kosova sa većinski srpskim stanovništvom.

“U mnogim kosovskim srpskim sredinama atmosfera kampanje bila je ometana zastrašivanjima kojima su posebno ciljani politički subjekti koji nisu iz redova Srpske liste. Ovo je uključivalo pritisak na individualne kandidate da se povuku i dovelo je ograničenja političke konkurencije. Stoga se postavlja pitanje o ključnim principima opšteg demokratskog procesa u tim oblastima. Pojedini međunarodni i evropski standardi nisu bili ispunjeni”, rekao je Peterle.

U preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske Unije se još navodi da je izborni dan protekao mirno i da posmatrači ove misije, koji su posetili 466 biračkih mesta u svih 38 opština, nisu zabeležili veće incidente. Međutim kako je kazao Peterle posmatrači su zabeležili puno slučajeva porodičnog glasanja, a neki birači su bili odbijeni uglavnom zato što nisu bili na biračkom spisku i zbog kako je rečeno asistiranog glasanja.

“Centralna izborna komisija je napredovala u poljima obrazovanja birača i treninga članova biračkih odbora, kao i u pojednostavljivanju formulara za upisivanje rezultata. Međutim na izbore su negatvno uticale dugoročne slabosti posebno one vezane za neažurirane biračke spiskove, sistemu glasanja izvan Kosova kao i nedovoljno promena vezanih za povećanje transparentnosti u finansiranju kampanje”, kazao je Peterle.

Izborna posmatračka misija Evropske Unije imala je na dan izbora 22. oktobra preko sto posmatrača raspoređenih širom Kosova. Posmatrači su bili iz zemalja članica Evropske Unije, kao i iz Norveške i Švajcarske.

XS
SM
MD
LG