Linkovi

KFOR negira prisustvo u području hapšenja kosovskih policajaca, nove tenzije na severu


Pripadnici KFOR-a ispred opštine Zvečan
Pripadnici KFOR-a ispred opštine Zvečan

BEOGRAD - Misija KFOR-a saopštila je da njeni pripadnici nisu bili prisutni na području gde su uhapšena trojica kosovoskih policajaca u sredu, od strane pripadnika srpske policije. Premijer Kosova tvrdi da su policajci oteti sa teritorije Kosova, dok zvanični Beograd tvrdi suprotno - da su kosovski policajci uhapšeni na teritoriji Srbije. Hapšenje je izazvalo novu eskalaciju u odnosima Beograda i Prištine.

Kako navodi u saopštenju, KFOR je poslao svoj tim u to područje i stupio u kontakt sa predstavnicima institucija Kosova i vlastima u Srbiji, kao i da je u redovnom kontaktu sa Euleksom.

"Pozivamo obe strane da odmah smanje tenzije i uzdrže se od jednostranih poteza koji će voditi daljoj eskalaciji", saopštio je KFOR.

KFOR nastavlja da prati situaciju i sprovodi svoj mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, kao i da omogućava bezbednosni okvir za nastavak dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da su trojica policajaca oteta na teritoriji Kosova i zatražio je od međunarodne zajednice da pritisne Beograd i zahteva njihovo oslobađanje.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je u četvrtak da SAD traže hitno oslobađanje uhapšenih, i od obe strane da deeskaliraju tenzije.

"Verujemo da bi obje strane trebalo da bez odlaganja primijene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike KFOR-a, policiju i novinare".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle hapšenja, izjavio da su kosovski policajci uhapšeni "duboko na teritoriji centralne Srbije, na oko 1,8 kilometara od administrativne linije". On je optužio kosovskog premijera da želi da izazove rat.

Zbog hapšenja trojice kosovskih policajaca, kosovske vlasti zabranile su ulazak kamionima na teritroiju Kosova, dok putnička vozila mogu da prođu.

Nove tenzije u petak

Direktora Kancelarije za KiM Petar Petković podelio je na svom Tviter nalogu članak portala Kosovo onlajn o poseti kosovskog ministra uprave i lokalne samouprave opštini Leposavić, gde se sastao sa novoizabranim predsednikom opštine Ljuljzimom Hetemijem.

"Nova provokacija i pokušaj nasilnog preuzimanja opštine Leposavić od strane Albina Kurtija. O ovim nasilnim potezima odmah sam obavestio Lajčaka. Umesto da iz zgrade povuče lažnog gradonačelnika, Kurti bi da uvodi i lažne odbornike. Jasno je da hoće novu krizu, neće mu proći", napsiao je Petković.

Mediji prenose navode portparola kosovske policije Vetona Eljšanija da se tokom noći čulo nekoliko eksplozija ispred policijskih stanica u Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

U pitanju su, rekao je Eljšani, šok bombe. Nije bilo povređenih, a oštećen je jedan policijski auto.

Novoj eskalaciji prethodi veoma tenzičan period posle lokalnih izbora u većinski srpskim opštinama krajem aprila. Eskalacija sukoba desila se 29. maja u Zvečanu, kada su povređene desetine demonstranata i vojnika KFOR-a.

Zvečan posle sukoba demonstranata i KFOR-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

SAD i EU pozvali su na deeskalaciju, održavanje novih lokalnih izbora na severu uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Premijeru Kosova Aljbinu Kurtija stiglo je pismo francuskog predsedsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni, objavilo je prištinski portal Gazeta Ekspres, prenosi FoNet.

Prema izvorima Gazete Eskpres, u pismu se traži da se situacija na severu deeskalira, a poruke su slične pismu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, ali bez detaljnih zahteva.

Borelj je 14. juna poslao pismo Kurtiju u kojem podsetio na zahteve EU: da gradonačelnici četiri opštine na severu ne rade u opštinama, već na drugim lokacijama, kao i da se pripreme prevremeni izbori u opštinama na severu.

Borelj je podsetio Kurtija da je EU tražila da se hitno prekinu policijske operacije oko opština na severu i da se povuče specijalna policija Kosova.

XS
SM
MD
LG