Linkovi

Kosovski ministar odbrane podneo ostavku


Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj (Foto: Facebook)
Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj (Foto: Facebook)

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj podneo je ostavku na tu funkciju, a premijer Kosova Aljbin Kurti je na njegovo mesto imenovao pukovnika Kosovskih bezbednosnih snaga Ejupa Maćedoncija.

Premijer Kosova je na Fejsbuku naveo da je Mehaj podneo ostavklu iz porodičnih razloga.

“Danas sam, na zahtev ministra odbrane Armenda Mehaja, prihvatio njegovu ostavku. Zahtev za oslobađanje od dužnosti podneo je iz porodičnih razloga. Zahvalio sam ministru Mehaju na njegovom kontinuiranom radu, impresivnom doprinosu, redovnoj saradnji i njegovom primernom zalaganju od prvog dana stupanja na dužnost”, napisao je Kurti.

On je naveo da je za novog ministra odbrane imenovan Ejup Maćedonci.

“Sa Maćedoncijem smo i do sada sarađivali, dok je bio na na drugim funkcijama. Ministru Maćedonciju želim dobar rad na unapređenju odbrane i sigurnosti, u razvoju i izgradnji naše vojske”, naveo je premijer Kosova.

Kurti je istakao i da je primopredaji dužnosti prisustvovao i komandant Kosovskih bezbednosnih snaga general-pukovnik Baškim Jašari.

Javnosti se putem Fejsbuka obratio i dosadašnji minister odbrane Armend Mehaj koji je potvrdio da je ostavku podneo iz porodičnih razloga.

“Danas, 08. avgusta 2023. godine uz puno razumevanje i konsenzus, na moj zahtev, premijer Aljbin Kurti me je razrešio dužnosti ministra odbrane Republike Kosovo! Ovaj zahtev sa moje strane stigao je iz porodičnih razloga, o čemu sam odavno obavestio premijera Kurtija. Zahvalio mi se na radu kao i na svim zajedničkim obavezama do danas, tokom ovih 29 meseci bio sam na dužnosti ministra odbrane Republike Kosovo”, napisao je Mehaj.

On se zahvalio premijeru Kosova na ukazanom poverenju i zajedničkom radu i naveo uspehe Ministarstva odbrane na čijem je čelu do danas bio.

“U prve dve godine naše vlasti udvostručili smo budžet Ministarstva odbrane, sa 64 miliona evra na 123 miliona evra, dok smo regrutovali 1836 novih vojnika. U 2021. godini realizovali smo 96% godišnjeg budžeta, dok je u 2022. godini ova realizacija bila 95%. Ove godine smo do sada ostvarili 57% godišnjeg budžeta. Dodali smo obuku i edukaciju vojnika i oficira preko 16 puta, slali ih kroz vojne akademije u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Turskoj, Albaniji, Hrvatskoj…”, naveo je između ostalog Armend Mehaj.

XS
SM
MD
LG