Linkovi

Osmi dan krize na severu Kosova


Šef pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Borislav Stefanovic obraća se grupi od oko 2.000 Srba koji su uspostavili barikadu, u mestu Rudare na severu Kosova, 2. avgusta 2011.
Šef pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Borislav Stefanovic obraća se grupi od oko 2.000 Srba koji su uspostavili barikadu, u mestu Rudare na severu Kosova, 2. avgusta 2011.

Situacija na severu Kosova je prilično mirna, ali još uvek napeta. Kontrolu nad prelazima Jarinje i Brnjak još uvek ima KFOR, a Srbi su jos uvek na barikadama. U srpskim sredinama južno od Ibra sem što je zbog nedostatka lekova otežan rad zdravstvenih ustanova, život se uglavnom odvija normalno.

Osmi dan zaredom na barikadama na severu Kosova prisutan je veliki broj građana. Incedenata nije bilo, a od sinoć su u ovom delu Kosova i predstavnici Vlade Srbije Borko Stefanović i Goran Bogdanovic koji su okupljenim gradjanima poručili da ostanu mirni, jer se ništa ne može na silu i da se problem mora rešiti razgovorima.

Ako nema razgovora, onda nema načina da se reši ovaj problem. Ako stave na silu kosovsku carinu na prelaze, oni znaju da to narod neće prihvatiti”, rekao je Stefanović

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je obraćajući se okupljenim gradjanima na barikadama da je trenutno najvažnije sačuvati mir i jedinstvo.

Nikakve provokacije prema predstavnicima KFOR-a ne sme da bude. Ni jedan kamen prema njima ne sme da bude bačen. Mi ćemo sedeti ovde danonoćno ako je potrebno, dok ne ostvarimo svoja prava mirno i demokratski”, kazao je Milović

I južno od Ibra prisutna je napetost. Smanjeno je kretanje automobilima izvan naselja, a u večerenjim satima ulice u srpskim sredinama su gotovo puste. Ova situacija najviše je pogodila zdravstvene ustanove. U apotekama lekova gotovo da nema, a rezerve kiseonika su pri kraju.

Dr Nikola Kostić iz Doma zdravlja Gračanica za Glas Amerike kaže da je najveći problem nedostatak kiseonika i “apmulirani i tabletirani lekovi”.

Naša centralna ambulanta u Gračanici je u potpunosti ostala bez kiseonika, a služba za hitnu pomoć troši trenutno zadnju bocu. Što se tiče ampularnih lekova ostali smo bez lekova za hitna stanja, kao što su lekovi za antihistamin i lekovi za alergiju, lekovi za aritmiju srca i za plućne bolesti”, kaže dr Kostić.

Kada su u pitanju osnovne životne namirnice marketi u Gračanici su dobro snabdeveni i gotovo da se ništa nije promenilo od uvodjenja embarga na uvoz robe iz Srbije

U sredinama južno od Ibra na mnogim saobraćajnim putokazima precirtani su nazivi na srpskom, a na nekima je ispisano ime pripadnika specijalne jedinice policije ROSU Envera Zumberija, koji je poginuo tokom akcije na severu Kosova pre nedelju dana.


XS
SM
MD
LG