Linkovi

Kapčan: Amerika odlučna da Kosovo i Srbiju privoli konstruktivnom dijalogu


Čarls Kapčan, stručnjak nevladinog Saveta za spoljnopolitičke odnose (AP/Carolyn Kaster)
Čarls Kapčan, stručnjak nevladinog Saveta za spoljnopolitičke odnose (AP/Carolyn Kaster)

Reakcija Saveta za nacionalnu bezbednost na pismo predsedniku Bajdenu pokazatelj je zajedničkog pristupa Bele kuće i dela američkih senatora prema napetostima u regionu", izjavio je za Glas Amerike Čarls Kapčan - američki diplomata u penziji.

Pismo senatora američkom predsedniku

Poštovani predsedniče Bajden,

Pišemo vam da bismo izrazili iskrenu zabrinutost u vezi sa pogoršanjem situacije na severu Kosova, gde su Srbi počinili nasilje nad pripadnicima Mirovne misije NATO-a (KFOR) – povredivši njih skoro četrdeset. Nakon tih napada, uznemirile su nas odluke vlada Kosova i Srbije koje izazivaju raspririvanje napetosti, a ne njihovo smirivanje.

Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit skoro 600 američkih vojnika koji su u službi KFOR-a. Cenimo diplomatske napore Sjedinjenih Država za deeskalaciju krize, međutim, Kosovo na njih nije reagovalo. U vidu posledice – spremni smo da razmotrimo promenu u podršci Kongresa. Sjedinjene Države dugo su prisutne na prostoru Zapadnog Balkana. Ponosni smo na ulogu koju su SAD imale u kosovskoj nezavisnosti proglašenoj 2008. Takođe, drago nam je zbog konkretnih koraka koje su Sjedinjene Države preduzele u izgradnji odnosa sa Srbijom. Postoji dvostranačka podrška snažnom vođstvu Sjedinjenih Država u regionu – ali i omogućavanju da se naš diplomatski kapital efikasno upotrebi u rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje.

Zatečeni smo nedavnim potezima vlasti Srbije i Kosova koji ugrožavaju izglede za normalizaciju i odlukama koje prete da podriju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa. To obuhvata nedavno privođenje trojice kosovskih policajaca 14. juna. Odluka kosovskih Srba da odbiju učešće na lokalnim izborima i potezi kosovskih vlasti da nasilno uđu u opštinska zdanja – rezultirali su dramatičnom eskalacijom i nasiljem koje ugrožava krhki mir u regionu. Pozivamo vas da izvršite potpun diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna krizu i nastavio napredak u pogledu Ohridskog sporazuma. Podržavamo predlog Evropske unije Srbiji i Kosovu koji obuhvata: povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu Kosova; obustavu policijskih akcija u blizini opštinskih zgrada, uz istovremeni prekid protesta, raspisivanje novih opštinskih izbora uz obavezu učešća kosovskih Srba i povratak dijalogu o primeni Ohridskog sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Ukoliko izostane čvrsta opredeljenost za primenu ovih koraka - pozivamo vas da odložite sve nerealizovane prodaje vojne opreme, kao i bilo kakvo produbljivanje bilateralnih bezbednosnih odnosa sa bilo kojom od ove dve zemlje. Tražimo da američka administracija Senatu Sjedinjenjih Država dostavi izveštaj – kako bi bilo potvrđena suzdržanost obe vlade – da bi se izbegle bilo kakve akcije koje bi ugrozile bezbednost američkih snaga u sastavu KFOR-a. Takođe, ukoliko bude potrebe, spremni smo da analiziramo odobrena godišnja izdvajanja za obe zemlje.

Gospodine predsedniče, Sjedinjene Države već dugo igraju konstruktivnu ulogu u regionu i želimo da se to nastavi. Ali, potrebno je da ti odnosi budu izgrađeni na dobroj volji, saradnji i zajedničkim vrednostima. Nedavne tenzije ne vidimo kao privremeno odstupanje u bilateralnim odnosima, već kao odlučujući trenutak u našim relacijama sa obe zemlje. Ako izostane adekvatna reakcija – pozivamo vas da razmotrite korake za njihovo ograničavanje onako kako smo predložili.

Kapčan, bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji predsednika Baraka Obame, ukazuje da obraćanje članova Kongresa predsedniku jača stavove američkih diplomata iznete u pregovaračkom procesu Srbije i Kosova.

Šalje jasnu poruku o odlučnosti Sjedinjenih Država da privole Prištinu i Beograd da se vrate na put konstruktivnog dijaloga i primene Ohridskog sporazuma”, uverava stručnjak američkog nevladinog Saveta za spoljnopolitičke odnose.

Grupa demokratskih i republikanskih senatora je u sredu od američkog predsednika i administracije zatražila da se, kako je navedeno, prioritetno osvrnu na sve goru bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Takođe, od predsednika SAD zatražili su da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma.

Iskazali su i podršku predlogu EU za smirivanje napetosti dve strane.

Reagujući povodom obraćanja sedmoro senatora na upit Glasa Amerike, Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na severu Kosova.

Jasno smo ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova“, precizirano je u odgovoru Bele kuće.

Čarls Kapčan ocenjuje da se radi o stavu koji rukovodstvima Kosova i Srbije jasno stavlja do znanja da će njihova nepopustljivost uticati na odnos sa Sjedinjenim Državama.

Takva pisma ukazuju na diplomatsku snagu Vašingtona pominjanjem mogućnosti promena u smislu podrške Kongresa, kako finansijske tako i drugih načina pomoći”, ukazao je sagovornik Glasa Amerike.

Inače, sedmoro članova američkog Senata u pisanom obraćanju Džou Bajdenu pominjalo je pribegavanje takvim metodama – ukoliko se Kosovo i Srbija ne povinuju smernicama međunarodne zajednice i ne otpočnu relaksiranje odnosa.

Prema Kapčanovom mišljenju, Sjedinjene Države i Evropska unija nesumnjivo su spremne da primene konkretne mere.

Nužno je da se ponovo pokrene proces normalizacije. Nasilje na severnom Kosovu ispoljeno i prema trupama KFOR-a bilo je posebno uznemirujuće”, podseća Kapčan.

O tome je ranije govorio i visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj napomenuvši da Unija može preduzeti političke i finansijske mere za normalizaciju dijaloga Srbije i Kosova.

Inače, nakon poslednje eskalacije, Kosovu je uskraćeno učešće u vojnoj vežbi čiji su organizator Sjedinjene Države. Takođe, očekuje se da bi do kraja nedelje mogle biti predstavljene mere poput obustave rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prestanak finansiranja iz programa Evropkse unije i prekid političke saradnje sa Kosovom.

Za sada nije poznato da li će, kada i kakve mere, biti usvojene i primenjene protiv Srbije.

Uveren sam da Sjedinjene Države i Evropska unija, imajući u vidu okolnosti, primenjuju adekvatan diplomatski pritisak”, ocenjuje Kapčan – koji je i profesor Međunarodnih odnosa ma Univerzitetu u Džordžtaunu.

Kosovo i Srbija ne bi smeli da dozvole propast Ohridskog sporazuma, iz marta 2023, koji vodi normalizaciji odnosa. Vraćanje na pravi put je neposredni cilj. Dve strane moraju da donesu teške odluke potrebne za normalizaciju odnosa i zacrtaju put ka regionalnoj stabilnosti i integraciji u atlantske institucije. Ili mogu ostati zaglavljeni u regionalnim i etnonacionalističkim sukobima u doglednoj budućnosti”, ističe američki stručnjak.

Upitan vidi li kod strana u dijalogu odvažnost i spremost da razreše višedecenijski spor, američki stručnjak odgovara da to trenutno nije slučaj.

Za napredak će biti potrebno da Beograd i Priština ispolje političku hrabrost i uzdržanost. Obe kategorije su trenutno u deficitu”, zaključuje penzionisani diplomata i bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG