Linkovi

Del: Institucije sposobne da same odlučuju


Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del uručuje u Gračanici ključeve od dva minibusa predsedniku opštine Bojanu Stojanoviću, koje je za potrebe stanovnika ove opštine donirao USAID
Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del uručuje u Gračanici ključeve od dva minibusa predsedniku opštine Bojanu Stojanoviću, koje je za potrebe stanovnika ove opštine donirao USAID

Kosovske institucije su sposobne da samostalno donose odluke i to Beograd treba da prihvati, izjavio je američki ambasador u Prištini Kristofer Del komentarišući nedavne tvrdnje srpskih zvaničnika da su prištinske vlasti akciju preuzimanja carinskih prelaza na severu Kosova izvele uz njegovu podršku. Američki ambasador je danas obišao projekte koje finansira USAID u srpskim selima Badovac i Lepina na centralnom Kosovu.

Govoreći o akciji Prištine na severu Kosova, američki ambasador Kristofer Del rekao je da bi bila velika greška kada Kosovo ne bi donosilo odluke samostalno i u ime svog naroda. On je kazao da dve zemlje moraju naći način da saradjuju, da žive zajedno i da sprovode odluke koje svaka od njih donese.

Pretpostavljam da je za njih mnogo lakše da razmišljaju na taj način, da neko vrši uticaj na kosovske vlasti, umesto da one imaju svoju volju koju sprovode onako kako oni misle da treba. Mislim da bi bila ogromna greška da se misli da ova vlast ne donosi odluke u ime svog naroda, zato što će Kosovo ovde biti zauvek i vlast će svoje odluke donositi zauvek”, rekao je Kristofer Del.

Američki ambasador je danas u selu Badovac, nadomak Gračanice, položio kamen temeljac za Dom kulture u ovom selu, čiju izgradnju finansira USAID. Predstavnik Badovca Momčilo Nedeljković rekao je da današnji događaj uliva nadu da će Srbi ipak opstati na Kosovu.

“Mi smo čekali 20 godina da nam se desi ono što nam se danas dešava. Upravo smo dobili jedno veliko ohrabrenje za nas ovde, i mislim da ćemo i dalje ostati na ovim prostorima zahvaljujući američkom narodu i našoj novoj opštini Gračanica”, kazao je Nedeljković.

Ovo pokazuje našu rešenost da ostanemo da živimo na ovim prostorima. Mi ne želimo da ostanemo da živimo u blatu bez škola, domova zdravlja, bolnica, obdaništa, jer to predstavlja jedan od segmenata koji nam uzima onaj argument a to je mladost, a bez mladosti nemate budućnost” rekao je gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del uručio je prethodno gradonačelniku Gračanice Bojanu Stojanoviću i ključeve dva minibusa koji su takođe donacija USAID-a, a obišao je i mlekaru u selu Lepina koja je od USAID-a takodje dobila subvencije za razvoj poslovanja.

XS
SM
MD
LG