Linkovi

Kosovski ministar: Uspešna vakcinacija i najmanji broj inficiranih u regionu


ARHIIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa na Kosovu
ARHIIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa na Kosovu

Na Kosovu su u poslednja 24 sata preminule dve osobe od posledica koronavirusa. U istom periodu testirano je 4320 uzoraka, a registrovana su 42 nova slučaja inficiranih. Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da Kosovo ima najmanji broj inficiranih koronavirusom u regionu.

Kosovski ministar zdravlja rekao je na konferenciji za novinare da se Kosovo u poslednje vreme uspešno bori protiv epidemije koronavirusa. On je istakao da Kosovo zauzima visoko mesto u regionu i Evropi kada je u pitanju suzbijanje širenja koronavirua.

"Kosovo poslednjih dana ima najniži broj inficiranih u regionu. Danas smo i među pet zemalja u Evropi sa najmanje novih slučajeva Kovida 19. Iako imamo stabilnu situaciju, bili smo prvi po broju testiranja i od 12. avgusta se krećemo u tom smeru", rekao je Vitia.

Vitia je istakao i da Kosovo uspešno sprovodi proces vakcinacije protiv koronavirusa. Na Kosovu je do sada vakcinisano nešto više od milion 320 hiljada građana.

„Samo u poslednja dva meseca smo dali preko 900.000 doza antikovid vakcina i to je više od proseka zemalja Evropske Unije. U julu smo bili poslednja zemlja u regionu sa procentom vakcinisanih, a danas smo drugi u regionu. Procentom vakcinisanih Kosovo ostavlja iza sebe ne samo zemlje Zapadnog Balkana, nego i zemlje Evropske unije. Septembar je prošao sa oko 800.000 vakcinisanih sa jednom dozom“, kazao je Vitia.

Minitar zdravlja podneo je u petak ostavku na tu funkciju, jer kao kandidat za gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, započinje izbornu kampanju. On je pozvao sve političke subjekte da u predstojećoj kampanji poštuju propisane mere u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

XS
SM
MD
LG