Linkovi

Kameron sa Kurtijem u Prištini: Velika Britanija će nastaviti da podržava Kosovo


Dejvid Kameron i Aljbin Kurti na sastanku u Prištini (Foto: Vlada Kosova)
Dejvid Kameron i Aljbin Kurti na sastanku u Prištini (Foto: Vlada Kosova)

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je u Prištini da će ova zemlja nastaviti da pruža podršku Kosovu u vezi sa svim pitanjima sa kojima se Priština suočava.

Kameron, koji je prvi put došao na Kosovo, prvog dana boravka u Prištini na radnoj večeri sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Ponosan sam na pomoći koju je Velika Britanija bila pružala Kosovu. Još dok smo bili u Evropskoj uniji sećam se napora koji smo uložili da bismo priznali vašu nezavisnost i suverenitet ove države. Ovde sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo da vam pomognemo u pogledu bezbednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja sa kojima se suočavate. Mi smo bili dugogodišnja podrška Kosova i to ćemo i dalje biti“, rekao je Kameron na početku sastanka sa Kurtijem.

Premijer Kurti obavestio je Kamerona o napretku i dostignućima Kosova, posebno u poslednje tri godine, kako u ekonomskom i demokratskom smislu, tako i u pogledu vladavine prava.

On se zahvalio Kameronu na doprinosu dok je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva i kontinuiranoj podršci koju “ova zemlja pruža Kosovu u oslobađanju, nezavisnosti, demokratizaciji, unutrašnjem razvoju i međunarodnim integracijama, a odnedavno i u povećanju bezbednosti duž granice sa Srbijom, slanjem prvog kontingenta od 200 britanskih vojnika u oktobru prošle godine u okviru NATO misije na Kosovu”.

Pored Kurtija i Kamerona na radnoj večeri su bili i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja, specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič i britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot.

Ovo je prva poseta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Kosovu od 2016. godine.

Kameron će drugog dana boravka u Prištini razgovarati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom Švarc.

XS
SM
MD
LG