Linkovi

Osmani odlikovala pripadnike kosovske vojske koji su pomagali u Turskoj


Odlikovanja za kosovske vojnike - spasioce u Turskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Odlikovanja za kosovske vojnike - spasioce u Turskoj

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani odlikovala je pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, koji su učestvovali u u akciji traganja i spasavanja usled zemljotresa u Turskoj. Ceremoniji odlikovanja prisustvovali su članovi porodica pripadnika KBS-a, kao i ambasador Turske na Kosovu.

Pripadnike KBS-a Osmanijeva je odlikovala vojnom predsedničkom medaljom za, kako se navodi u obrazloženju, izuzetnu solidarnost i žrtvu u spasavanju ljudskih života nakon zemljotresa u Turskoj.

Osmanijeva je poručila da “je ova akcija spavanja u Turskoj pokazala da je vojska Kosova sposobna ne samo da zaštiti naciju od spoljnih pretnji, već je i posvećena pružanju podrške prijateljskim nacijama”

“Humanitarni napori naše vojske ne samo što su pomogli ljudima kojima je bilo potrebno nego su i dokazali kapacitete naše države da pomognemo prijateljima. Njihovi postupci su pokazali da vojska ne samo da je spremna da brani našu naciju od spoljnih rizika, nego i da pruža podršku prijateljskim narodima kada im je to potrebno. Naša vojska se već pokzala u tome, kao što je slučaj zemljotresa u Albaniji, a ovih dana i u Turskoj i Siriji. Njihov posao prevazilazi stručnu ekspertizu iznad svega predstavlja humane vrednosti naših snaga”, rekla je Vjosa Osmani.

Srpski spasioci se vratili iz Turske
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Komandant kontigenta Kosovskih bezbednosnih snaga koji je bio u Turskoj Egzon Sulja rekao je da uveren da Kosovo, kad god je potrebno, ima momke i devojke koji su spremni da žrtvuju sve za otadžbinu.

“Nakon što se zemljotres desio, KBS je podigla kapacitete za traganje i spasavanje. Odmah posle odluke predsednika krenuli smo za Tursku. Uspešno smo spašavali ljudske živote. Prvog dana smo uspeli da spasemo šestogodišnju devojčicu i njenu majku iz ruševina. Žrtvu koju su podneli naši pripadnici čini nas da se osećamo dobro, a pogotovo mene kao komandanta kontigenta. Izražavamo saučešće žrtvama i nadam se da će ljudi koji su izvučeni živi iz ruševina imati zdrav život", rekao je Sulja.

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili zahvalio se kosovskim vlastima na pomoći nakon zemljotresa u njegovoj zemlji.

„Vi ste heroji i radili ste u teškim uslovima i okolnostima i spašavali ste živote. Među njjima je i dečak od dve godine. Poštovana predsednice Republike Kosova, mi smo izuzetno zahvalni vama i narodu Kosova na pomoći koju ste nam pružili u ovo teško vreme za nas, kako materijalno tako i moralno. Ovaj čin podržavanja pokazuje da je naše prijateljstvo i bratstvo među nama i našim zemljama snažno i čvrsto”, rekao je ambasador Turske na Kosovu.

Dva dana nakon što je zemljotres pogodio Tursku i Siriju, na Kosovu je u čast žrtava 8. februar ukazom predsednice Kosova bio proglašen danom žalosti.

XS
SM
MD
LG